„A napnak minden sugarát ki kell használni” – mondták az orosz lányok

Rovat

Megosztás

A fehér éjszakák, avagy Szentpétervár napjai. Nyáron szinte le sem megy a nap az orosz városban. Hiába lehet ilyen csodát Stockholmtól Észak-Szibériáig átélni, a legtöbb turista ide érkezik, ahogyan most az Inforádió Világszám műsorvezetője is, Dr. Kiss Róbert Richard.

Mi legyen Szentpétervári utunk első célpontja? A Téli Palota káprázatos pompával nyűgözi le a turistákat. A végtelennek tűnő csarnokok, az aranyozott díszítések vagy a féldrágakövekkel ékesített tárgyak lenyűgöző látványt nyújtanak. Ez alól az Ermitázs múzeuma sem kivétel az egyedi festmény, szobor és iparművészeti darabjaival. A különlegessége abban is áll, hogy itt folyamatosan cserélik a kiállított darabokat, így mindig tud valami újdonságot nyújtani a hely.

A Téli Palota előtt téren betérhetünk a Péter-Pál erőd híres templomába, amely a cárok temetkezési helyéül szolgál. Hatalmas márványtömbök alatt nyugszanak a régi nagy uralkodók. Az épület mellett található egy nagyobb füves rész. Amikor legutóbb itt járt Richard, akkor még fiatal orosz lányok is napoztak itt a hideg ellenére, és csak annyit mondtak „ha végre kisüt a nap, annak minden sugarát ki kell használni”. A Szent Izsák-katedrális szintén neves székesegyház, de persze vannak még templomok a második legnagyobb orosz városban.

A műsorvezető szerint Szentpétervár valahol hasonlít Dubajhoz, tekintve az elképesztő házakat, palotákat, szállodákat, amelyeket olykor teljesen alkalmatlan területeken hoztak létre. Mintegy 600 híd segíti a közlekedést ebben az egyetlen nagyvárosban, és 40 szigetet járhat be a turista. A hajós turizmus szintén nagy jelentőséggel bír. Az infrastrukturális újításokra folyamatos figyelmet fordítanak. A nagy modernizáció mellett azonban még mindig elfér a kis Zsiguli a legnagyobb luxusmárkájú autók mellett.

A jellegzetes ételeik közül kihagyhatatlan a borscs levesük, a pácolt és füstölt lazacuk, valamint a kaviár. Moszkvához hasonlóan itt is rengeteg éjszaki bár gondoskodik a jó hangulatról, de a kulturális előadások is rejtenek izgalmakat.

 

A következő héten vajon hová utazunk a Világszámmal? 🙂 Hallgasd te is az Inforádió Világszám műsorát az FM 88,1 MHz-es frekvencián! Péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától.

 

Fotók: 40.media.tumblr.com, dbtk.com, topvisitplaces.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta