Natura 2000 projekt, avagy a Normafa rehabilitációja

Rovat

Megosztás

A Normafa évek óta a kirándulók, természetimádók és endorfinfüggők kedvelt pihenőhelye. Ez a népszerűség azonban nyomot hagyott az ismert természetvédelmi területen. A Natura 2000 elnevezésű projekt most egy átfogó hatásvizsgálat keretében igyekszik feltérképezni, hogyan lehetne a Normafát és környékét rehabilitálni úgy, hogy mindenki jól járjon.

A projektet az a szándék hívta életre, hogy feltérképezzék a 350 hektáros területen élő védett fajok élőhelyét, és összevessék a fennmaradásukat veszélyeztető tényezőkkel.-  mondta el Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere a mai sajtótájékoztatón.

A Normafának és környékének több veszély forrással is meg kell küzdenie. A turisták, kirándulók illegális tűzrakóhelyei, a felelőtlen szemetelés, a hajléktalanok tanyái, a downhill kerékpárosok, de a helytelen területkezelés is mind a környék állapotának romlásához vezetett. A Normafánál rengeteg védett állat-és növényfaj is él, melyek csak az emberre számíthatnak a túlélésben. Ilyen például a csíkos boglárka nevű lepkefaj is, melynek 2014-re összesen 2 db azonosított példánya maradt a területen!

A Normafát mára ellepték a cserjék, és a fiatal erdők, aminek megszüntetését, a ligetes területek visszaállítása az egyik legjelentősebb feladat. – fejtette ki Musicz László  környezet- és természetvédelmi szakértő.

A környezetvédelem mellett a Natura 2000 többek között célul tűzte ki az infrastruktúra javítását, műemlékvédelmet és egy természetvédelmi-oktatási központ létrehozását is. A tervek között szerepel több alternatív útvonal kiépítése, melyek segítségével autó használata nélkül lehetne feljutni a csúcsra. Csomagmegőrzők, öltözők és térfigyelő kamerák is segítenék a szabadidejüket a Normafánál töltők kényelmét és biztonságát.

A Natura 2000 hatásvizsgálatának eredményeit néhány hét múlva nagyközönség elé tárja a Hegyvidék Önkormányzat, április végén pedig népszavazáson dönthetnek arról a polgárok, hogy a program megvalósuljon e.

A tét Magyarország egyik legértékesebb természeti kincsének megőrzése. Vajon lehet e a Normafa egyszerre kedvelt szabadidő park és értékes természetvédelmi terület is?

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta