Itt találkozhatsz a legnagyobb rasztafárikkal!

Rovat

Megosztás

Az élet élvezetét hajthatatlanul hirdető Bob Marley három imádott dolognak élt: a zenének, amely körülölelte az egész életét, a bulizásnak, amely mindig garantálta a jó hangulatot, és a nőknek, hiszen nem véletlenül született 11 elismert gyermeke 7 asszonytól is. Na de mi az, amit még te sem tudtál róla?

Dr. Kiss Róbert Richard Príma Primissima-díjas újságíró, olyan dolgokat is elárult a híres zenészről az Inforádió adásában, amikről eddig még nem biztos, hogy hallottunk.

„A jamaicai életöröm páratlan.” – mondta ezt a műsorvezető, aki még a Bob Marley emlékének felállított múzeumban is járt. Na de ne szaladjunk ennyire előre.

Talán minden valahol a reggae-nél kezdődik – vagy Bob Marleynél kezdődik a igazi reggae?! Mindegy is. Lényeg a lényeg, Jamaicában a reggae-t valójában „regének” ejtik, és ezt a kifejezéssel teli műfajt gyakran még a rasztafári mozgalommal is összefüggésbe hozzák. Nem véletlenül.

A jamaicaiak többsége az etiópiai területekről elhurcolt rabszolgák leszármazottai. A rasztafári hívei pedig ennek a mozgalomnak a követői, akik magukat nagyon viccesen, raszta manóknak nevezik.

A jamaicai lakóknak elvileg 5%-a vallja a raszta vallást, de ez a szám a közvélemény kutatók szerint 20%.

Bob Marley in Kingston, Jamaica, 1980

Bob Marley, aki még az utcaparkolókban is árulta saját CD-it, a reggae mellett más szerzeményeket is játszott.

A világhírű zenésznek még szobrot is állítottak Jamaica fővárosában, Kingstonban a Bor Marlye emlékmúzeum közelében. Ja és igen, a már említett múzeum! Nos, mint kiderült fotózni és videózni ott tilos, és talán nem is véletlenül, ugyanis a műsorvezető elmondása szerint nem egy nagy durranás a dolog. Dr. Kiss Róbert Richard a következő szavakkal jellemezte: „vidéki magyar művelődési házhoz hasonlít”.

Ami viszont már felkeltheti a turisták kíváncsiságát, az Bob Marley otthona, amelyet már igazi kultikus helyként tartanak számon a helyiek. Rasztahajú zenészek muzsikálnak a ház mellett meszelik a falat, és írnak jelmondatokat arra. Mindezt úgy, hogy még a tisztaságra is ügyelnek.

Ami még nem semmi, hogy Bob Marley nem evett húst, sőt alkoholt sem ivott.

A ház üres falain újságcikkeket tapétáztak ki, amelyek közül az egyiken az áll, hogy Bob Marleyt tartották a világ második legszexisebb pasijának. Nem véletlenül akarnak, olyan sokan rá hasonlítani.

A művészre egyszer még rá is lőttek, de azt szerencséjére túlélte. Végül tüdőrákban halt meg 37 évesen.

A jamaikaiakra jellemző, hogy plakátokat állítanak ki büszkeségeikről. Ilyen plakátokon szerepelhetett már Bob Marley is, de a kiváló krikett játékukra, a futóversenyzőikre és a foci csapatukra is szoktak utalni fotóikon.

 

Fotó:
bobmarley.cdn.junip.com
tripblend.com
www.caribjournal.com
farm7.staticflickr.com
bobmarleyconcerts.files.wordpress.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta