Nem szeretnél teherbe esni? – Tegyél érte időben!

Rovat

Megosztás

A fogamzásgátlásról vagy a nemi úton terjedő betegségekről manapság már nem tabu beszélni.

Az elmúlt egy évben a nők 21%-a nem alkalmazott semmilyen fogamzásgátló módszert, ugyanennyien a rizikós megszakításos módszert választották. Felvetődik a kérdés, miért nem védekeznek? Miért gondolják, hogy a megszakításos közösülés védekezésnek számít?

fogamzásgátlás 1

Szeptember 24 – a fogamzásgátlás világnapja. Gondoltad volna, hogy a 18-29 éves magyar nők közel 40%-a rendszeresen megszakításos közösüléssel védekezik? Hazánkban 100 élve születésre még mindig 40 abortusz jut, a tinédzserterhességek közül pedig minden második végződik így- derült ki a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság felkérésére készült felmérésből.

A felmérésből kiderült még, hogy több okból hiszik azt, hogy a megszakításos közösülés védekezésnek számít: a nőkben mindig van egyfajta félelem; félnek attól, hogy mellékhatásai lesznek a hormonális készítményeknek, pl.: bőrelváltozás, elhízás, libidó csökkenése. Ezektől jobban félnek, mint a nem kívánt terhességtől. Félnek a tablettától is, gyakran tízből nyolc nő alternatív módszerekhez nyúl, megszakításos védekezést alkalmaz, vagy olyan hüvelykúpokat, melyeknek nincsen bizonyított hatékonysága

– mondta Dr. Csutora Péter, az MSD Pharma Hungary Kft. orvosigazgatója.

fogamzásgátlás 2

Nagyon sok fiatalnak nincs lehetősége szakembernek feltenni a kérdéseit, mert nem mer elmenni, nem tudja kit keressen, hogyan induljon el. Egy orvosnál számtalan kérdés szóba kell, hogy jöjjön. Ha valaki már elmegy nőgyógyászati vizsgálatra, ott elhangzik a kérdés, használ-e valamilyen fogamzásgátló módszert, hogy ne esse teherbe, amennyiben nem szeretne. A válasz gyakran:

„Nem velem történik a baj”

Sok lány vagy nő nagyon naiv a témában, mivel azt hiszik, velük nem történhet meg ilyesmi. Miért pont velem történne a baj? – teszik fel sokan a kérdést.

fogmazásgátlás 3

A legtöbben azt mondják, a felvilágosítás a szülők dolga lenne. Körülbelül a diákok 95%-át nem világosítja fel a szülei. A tanárok munkájának sem része a szexuális nevelés. A védőnők dolga lenne ez a téma, de sokszor ez sem történik meg az iskolában.

Egy gyerek 6-18 éves koráig 18000 órát tanul iskolában, ebből 20 óra foglalkozik az emberi test szaporító szerveivel, és mindebből 10 óra foglalkozik 14 éves korban biológia órán a szexszel, amikor a gyerekek nagy része már túl van a serdülés első részén. A következő 10 órás anyag 18 éves korban jön el, amikor az esetek nagy részében már az első szexuális együttléten is túl vannak a fiatalok

– mondta Séllei Györgyi, szex-edukátor.

A védekezésnél a tabletták mellet egy nagyon kedvelt módszer még a méhen belülre felhelyezhető hormonhatású eszköz, a spirál, melynek T-alakú hegye van.

Various

Többféle fogamzásgátló módszer van még: vannak a klasszikus spirálok, bár én jómagam a klasszikus fémtartalmú, arany és ezüsttartalmú spirálokat nem részesítem előtérben, legalábbis ajánlani nem szoktam, csak ha valaki nagyon szeretné.

– mondta Dr. Szőnyi György, nőgyógyász, az SZNPTT elnöke és a G1 Intézet orvosigazgatója.

Hozzátenném, hogy a hüvelygyűrű sokkal kényelmesebb olyan szempontból, hogy csak havonta egyszer kell feltenni, míg, ha valaki tablettából kihagy egyet, az azonnal egy kívánt terhességhez vezethet.

– mondta Dr. Csutora Péter, az MSD Pharma Hungary Kft. orvosigazgatója.

vaginal_ring

A fogamzásgátló tabletta is egy nagyon megbízható módszer, körülbelül  négyféle tabletta létezik, 3-4 csoportot lehet elkülöníteni. A tabletták is abba a kategóriába tartoznak, amelyek ma már a biztonságosak, egyénileg kell mérlegelni a páciensek számára, hogy mi lenne nekik a legmegfelelőbb módszer.

“Elsőként induló fiatal farzsebében mindig legyen egy óvszer”

-mondta Dr. Szőnyi György, nőgyógyász, az SZNPTT elnöke és a G1 Intézet orvosigazgatója.

Fontos a fiúkkal is megértetni, hogy nemi betegségeket nagyon komolyan kell venni, ami nemcsak a lányokat veszélyezteti, hanem őket is. Ez dupla felelősség.

Nem szeretnél teherbe esni? - Tegyél érte időben!
Te hogyan védekezel?

Foto: pecsma.hu, drzsolnai-nogyogyasz.hu, 2.bp.blogspot.com

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,165RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta