Öt jótanács, ha úgy érzed, kiközösít az osztály

Rovat

Megosztás

Minden osztályban vannak magányos farkasok, akik csak névleg tartoznak a falkához. Őket a legkevésbé sem érdeklik a pletykák és perpatvarok, szándékosan kerülik társaikat. Rajtuk kívül akadnak még az ártatlan, rétről odatévedt báránykák, akikre a vadak nyálcsorgatva fenik fogukat. Egyik sem hálás szerep, de a veszedelmesnek tűnő rengetegben nem olyan nehéz megélni, mint amilyennek elsőre hangzik.

Akármelyik körön kívül rekedt erdőlakóban ismertél magadra, mégis vágysz a sötét fák lombja alatt biztonságot jelentő falkára. A magányos farkas könnyen visszatalálhat, a bárány pedig agyarokat növesztve lehet az osztály új-régi tagja.

Nézz a lelked mélyére!

Ahhoz, hogy a kiközösítettség problémáját gyökerestül megszüntesd, nem a magas fa ágainak nyesegetéseivel kell kezdened. Vonulj félre valahova, ahol egyedül lehetsz, és tedd fel magadnak a kérdést: „Mi az oka? Miért én vagyok az, aki kiszorult az összes klikkből?” Valószínűleg te is tudod a választ. Az ok lehet a gonosz, lelketlen osztály, de képtelenség, hogy annak minden tagja ilyen gaz legyen. Hiszen az első tanítási napon egy gólya sem érkezik homlokán ékes felirattal, hogy „Engem utáljatok!”. Ezért sokkal inkább – akarva vagy akaratlanul is – te gátolod meg őket abban, hogy feléd közeledjenek. E sorok írója visszahúzódó természete és csekély önbizalma miatt tette magát gimnáziumi évei alatt különccé, amivel teljesen tisztában van. Egyszerűbb lenne az osztálytársakat hibáztatni, hogy jaj, milyen szívtelenek a kamaszok azzal, aki egy kicsit is más (természetesen ilyenre is akad példa), de a probléma megoldását csak megnehezítené a rájuk való mutogatás.

Az első lépések

Ha tisztáztad magadban, hogy mivel váltottad ki ellenszenvüket, egy számodra alkalmas pillanatban közöld osztálytársaiddal, készen állsz a változásra, de ehhez a segítségükre is szükséged van. Kérdezd ki őket, mit tehetnél, hogy jobban elfogadjanak. Ha látják rajtad az őszinte igyekezetet, ők is egyenesek lesznek veled szemben. Tedd félre sértettségedet, és hallgasd meg őket! Elsőre lehet bántásnak fog hangzani szavuk, de ha végiggondolod, rájössz, hogy neked akarnak jót vele.

mmm jj

Kicsit hasonló, kicsit más

Egy kapcsolatban meg kell tanulni kompromisszumokat kötni. Ez halmozottan igaz egy osztályra, ahol huszonöt-harminc különböző ember van összezárva. A többség akarata a szent, a kisebbségnek engednie kell, legyen szó egy kirándulás helyszínéről vagy a szalagavatós tánc megszavazásáról. A számodra bántó szavak nyilvánvalóan azért is érintenek rosszul, mert a többiek a maguk képére akarnak alakítani téged: „Légy bátrabb! Légy lazább! Légy kevésbé flegma! Légy közvetlenebb! Légy őszinte! Légy udvariasabb!” Csak úgy röpködnek a legyek! A különc legyőzettetett: végérvényesen változnia kell. De csupán akkor, ha az átalakulás nem követeli személyisége teljes elhagyását, vagy olyan dolgot, ami számára sértő illetve ütközik erkölcseivel. Ha arra kérnek, vegyél részt több csínyben, nyugodtan mondj nemet a „vicces cigire”. Az általuk szervezett bulin való részvételből viszont nem lehet nagy bajod. Nem hiába dicsérte az arany középutat már az ókor nagy költője, Horatius is oly bőszen.

Nem várt segítség

Az osztály nem csupán x számú lázadozó kamaszból áll. Valakinek vezetnie is kell a csapatot. Az osztályfőnök, bár nincs minden titokba beavatva, már egy apró, elejtett megjegyzést hallva is képes megragadni az igazsághoz vezető fonalat. Korából és helyzetéből adódóan pedig könnyebben talál gyógyírt a problémára. Ha őszinteségi rohamodat követően a várt hatás elmaradt, s tényleg az osztály volt gonosz, még mindig szólhatsz neki. Felesleges azon aggódni, hogy az osztálytársak még emiatt is rajtad élcelődnek majd. Ha emiatt vennének a szájukra, akkor nagy valószínűséggel bármit is tennél, így reagálnának. Az osztályfőnököd egészbiztos nem kacag ki – s akár igaz barátra találhatsz benne. Elvégre azért választotta ezt a hivatást, mert remekül ért a diákok nyelvén.

Az osztályfőnöködön kívül évfolyamtársaid felé is nyithatsz. Szakkörökön hozzád hasonló emberekkel barátkozhatsz össze, akik miatt öröm lesz iskolába járni.

Ha megdobnak kővel, dobj vissza kenyérrel!

Írja a Biblia. Lehetnek akármennyire kegyetlenek is, egy barátságos mosoly kíséretében adott válasz („Én viszont kedvellek titeket.”) lefagyasztja arcukról a sátáni vigyort, és helyét elképedés veszi át. Igen, jól hallották. Akár beléd is rúghatnának, benned nincs harag. Aki pedig nem fakad sírva vagy kezd el fenyegetőzni a fejéhez vágott sértésektől felindulva, azt minek is bántani? Showműsor nélkül nem buli a buli.

Ha a tanácsokat megfogadva még mindig megtérni vágyó magányos farkasként járod utadat, vagy félénk bárányként vacogsz a falka mellett, nyugtasson a tudat: majd az egyetemen…!

Farkasok báránykája
Te jól kijössz az osztályoddal?

Szerző: Fekete Fanni

(Fotók:weheartit)

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta