Pénzt akarsz keresni a nyáron? Akkor most figyelj!

Rovat

Megosztás

A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükséged. Ha még nincs ilyened, vagy elvesztetted  az adókártyádat, akkor sem kell kétségbe esned.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) tudsz újat igényelni a 20T34-es nyomtatványon. A legegyszerűbben az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA) töltheted ki és küldheted be ezt a NAV-hoz elektronikusan, akár okoseszközről is.

Ne feledd, hogy a diákmunkával szerzett jövedelem is adóköteles.

A személyi jövedelemadó mértéke 15 százalék, amit a munkaadó adóelőlegként von le a bruttó jövedelmedből. Ha munkaviszonyban, vagy biztosítást eredményező megbízási jogviszonyban dolgozol tanulóként, akkor egyéni járulékot is kell fizetned, ezt is a munkáltató vonja le.

Munkaviszony létesítésénél ragaszkodnod kell az írásban megkötött – alapbért, munkakört, munkaviszony időtartamát, jellegét és a munkavégzés helyét tartalmazó – munkaszerződéshez, amely 18 éves kor alatt csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes. A munkaviszony alapján létrejött biztosítási jogviszonyt a munkáltatónak be kell jelentenie. A munkaszerződésben megállapodhattok havi, heti, napi vagy órabérben vagy teljesítménybérben is.

Fontos, hogy meg kell kapnod a minimálbért, ami napi 8 órás foglalkoztatásnál havonta bruttó 161 ezer forint.

Ugyanakkor a NAV azt javasolja, hogy a munkavégzésről szóló megállapodás előtt ellenőrizd le a leendő munkáltatót az adóhivatal honlapján, az “Adatbázisok” rovatban. Máskülönben akár át is verhetnek egy jól fizetúő munka ígéretével.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta