Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Pszichológiai trükkök a hatékony tanuláshoz

Pszichológiai trükkök a hatékony tanuláshoz

Rengeteg tipp kering a neten, különböző tanulást segítő ötletek, de az már más kérdés, kinek, mi válik be. Ezek a tippek a pszichológián alapszanak, ezért jó eséllyel neked is hatékonyak lesznek a tanuláshoz.

1. Csak semmi multitasking!

A tanuláshoz nincs szükséged az Instagramra, Facebookra, a háttérben zajongó tévére és egy adag chipre az öledben. Ha tanulsz, akkor csak arra próbálj koncentrálni, na jó, zene mehet, de a telefon nyomkodását, a neten szörfözgetést hagyd inkább későbbre, mert ezek mind csak az idődet húzzák.

 2. Teszt gyakorlás

Érettséginél és a KRESZ vizsgánál is azt szokták mondani, nem véletlenül, hogy gyakoroljunk régebbi teszteken, töltsünk ki minél többet. Ez azért jó, mert sokszor teljesen más agymunkának tűnik az, amikor megtanulod, olvasgatod a tananyagot, és mikor feladatokban kell előhoznod a megtanultakat. Ismerni fogod a feladat típusokat, nem lepődsz meg rajtuk, és általában hasonlóak szoktak lenni évről-évre a tesztek.

3. Tudd, hogyan tanulsz a leghatékonyabban

A tanuláshoz nem mindig ugyanúgy állnak hozzá az emberek, van aki leül és órákig képes gubbasztani és csak olvasni a tananyagot, de van, aki inkább felveszi diktafonnal és útközben, bárhová megy, hallgatja. Fontos, hogy kipróbálj többféle tanulási módszert, lehet hogy sokkal hatékonyabban tudsz majd tanulni, ha kombinálod őket, vagy rájössz, melyik a legjobb neked.

 4. Taníts másokat!

Akár a plüssmacidnak, akár az anyukádnak, de mondd fel a tananyagot! Főleg, ha szóbeli feleltre készülsz, sokkal jobban megmarad az agyadban a tananyag, ha magadtól, a saját szavaiddal megfogalmazva mondod el, mint ha csak folyton újra és újra átolvasnád.

5. Használd és gyakorold a megtanultakat!

Főleg nyelvtanulásnál igaz, hogy ha nem gyakorlod a nyelvet, az lassan elfejtődhet. Nézz idegen nyelven filmeket, olvass külföldi könyveket. De ez már tantárgyakra is igaz, ha nem akarod, hogy a biosz tudásod elvesszen a két dolgozat között, olvass könyveket, keresgélj izgalmas tényeket a témában. Sokkal jobban megmarad majd úgy, ha nem muszájból tanulod meg őket.

Ebben a videóban még több tippet találsz, a hatékonyabb tanuláshoz!

Fotó: 3rc.co.za

Fotó: 3rc.co.za

 

Nehéz tanulni?
Nehezen állsz neki a tanulásnak?

Borítókép: testprep.about.com

 

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share