Sárkányokkal utaztunk a RadioTours műsorával

Rovat

Megosztás

Ezúttal, olyan mesés helyekre kalauzolta a hallgatókat, a Juventus RadioTours műsora, mint a vadregényes Cégénydányád, a legendákban gazdag Nyírbátor, vagy éppen a már több, mint 20 éve működő Nosztalgiavonat.

A műsorvezető, Dr. Kiss Róbert Richárd, ismét izgalmas témákkal várta a hallgatókat.

Az „Óperenciás tengeren és túl…” kezdhetnénk így is ezt a történetet, annyira távolinak, és mesebelinek tűnik a messzi Cégénydányád. Sokan talán azt sem tudják, hol van ez a hely, vagy éppen merre induljanak, hogy odataláljanak. Nos, az apró kis község Szabolcs-Szatmár-Bereg-megyében bújik meg valahol, Románia és Ukrajna határához közel.

„Nincsenek nagy szálláshelyeink, nincsenek igazi nagy fürdőink, viszont van valamink, amiről úgy gondolom, hogy másoknak nincsen… Van egy Szatmárunk.”

– mesélte ezt nekem Kelemen Róbert, Cégénydányád polgármestere.

Azt gondolom Cégénydányádról, hogy nem is hiányoznak onnét a nagy monumentális alkotások, a dicsfény, és a luxus. Ennél jóval többet nyújt ez a varázslatos hely. Nyilván már önmagában vonzóvá teszi ezt a települést a házi szilvalekvár, és szilvapálinka, de ennél jóval többről van szó.

Aki valamit is szeretne átérezni a régi magyar népi hagyományokból, és kultúrából, annak Szatmárban a helye.

A híres, nagy magyar költőnk, aki a magyar Himnuszt öntötte szép szavakba, Kölcsey Ferenc, szintén innét indult útnak.

De, hogy mi várja az odalátogatókat Szatmárban? Valódi középkori templomok, három folyó, ahol horgászással, evezéssel, vagy éppen gasztro hajózással tölthetik el az idejüket a turisták. Parkok, és tanösvények vezetnek egyik útról a másikra, és hatalmas mulatozások teremtenek kiváló hangulatot a népzenei fesztiválokon.

„Szatmár nem egy óriási nagy terület, de egy nagyon nagy érték”

Kelemen Róbert.

A sárkányok hallatán mindig felszegem a fejem, és nagy csodálattal hallgatom az izgalmasabbnál izgalmasabb történeteket. Nem volt ez másképp akkor sem, amikor Ladányi László mesélt Nyírbátor eredetéről.

„Nyírbátor eredettörténetét a sárkány legendából eredeztetik. Az ecsedi lápban élt egy sárkány, amelyet a Báthoryak egyik őse megölt, majd kitörte három fogát, hogy bizonyítékként ezt elvigye a királynak. Ez a három fog megjelenik Nyírbátor címerében, illetve a legenda szerint, a király ezért jutalmul a Báthory nevet, valamint adományokat adott neki.”

 

Miután megküzdöttünk a sárkányokkal, ki szeretne valódi gőzmozdonyra ülni? Számomra is izgalmassá vált a gondolat, miként elképzeltem a régmúltat, amikor még meghitt vacsorákat tartottak azokon a vonatokon, amik ma már Nosztalgiavonatként vannak számon tartva.

Dubecz Renáta mesélt a RadioToursnak ezekről a szépségekről, amelyekkel nem csak a turizmust kívánták növelni, de egyúttal céljukká vált az is, hogy megmentsék ezeket a vonatokat, a teljes feledébe merüléstől.

A legnépszerűbbek mondhatni az élményvonatok, de gőzmozdonyos kirándulásokon is részt vehetnek az érdeklődök, amik elvisznek egészen Gödöllőig, a Dunakanyarig.

Ha pedig már vonatok, és utazás, akkor vajon hová indulunk legközelebb a RadioToursal? 🙂

RadioTours 03.03
Te melyik témát/történetet tartod a legizgalmasabbnak a három közül?

Fotók: 3.bp.blogspot.com, 2014.szentlaszlonapok.ro, mavnosztalgia.hu, mavnosztalgia.hu, szallasweb.instantweb.hu

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta