Ezt nézed:  / Divat/Életmód / Hírek / Stressz, evés és alvás

Stressz, evés és alvás

Nem tudsz aludni? Olyan éhes leszel, hogy az egész konyhát megennéd? Egyre fáradtabb vagy, mégis éberen forgolódsz?

Forrás:giphy

 

A stressz álmatlanná tesz. Az álmatlanság pedig éhessé, különös tekintettel a cukorra. Többet eszel, nehezebb leszel, így válsz még stresszesebbé.

Ez ismétlődik.

Forrás:giphy

 

Az alvás olyan egyszerű, mint a légzés. De mi történik akkor, ha rákoncentrálunk, hogy levegőt kell vennünk? Megváltozik a lélegzetvétel ritmusa. Ilyen alapokon nyugszik a pszichofiziológiai álmatlanság, ami akkor jelentkezik, ha túlzottan rástresszelsz arra, hogy aludnod kell. Ahhoz, hogy a tested regeneratív funkcióba lépjen, nyugodtnak kell lennie. – Aggódni az alvástól, éppen ennek az ellenkezője.

Forrás:giphy

 

Például, egy átlagos, jól alvó személy 3 órakor, hajnalban hívást kap a munkahelyéről, hogy a program, amit írt, néhol hibás. Sikerül kijavítania a problémát, de nem alszik tovább az éjszaka többi részében. A következő munkanapja különösen stresszes. Folyamatosan nassol, többet kávézik, teázik. A következő éjszaka elalszik, de 3 órakor felébred, ahogy előtte lévő nap kellett ébren lennie. Nézve az órát, fáradtan visszapihen az ágyba. Másnap reggel, hihetetlen éhség keríti hatalmába, sokkal több ételt fog bevinni, mint eddig, hogy “túlélje” a napot.

 

A legszomorúbb tény a pszichofizikai álmatlanságban, hogy azt gondolnánk, egyre fáradtabb lesz, aki elszenvedi az éjszakai nyugtalanságot – de nem. Valójában egyre éberebb lesz éjjel. Így borul fel a teljes testi egyensúly, álmatlansággal, farkaséhséggel, hízással, egyenes úton a boldogtalanság felé.

A stressz, normális. Előfordul, hogy gondolatok kísértenek, és emiatt nem tudunk aludni. A problémák mindig jelen vannak, és lesznek. A megközelítés, nézőpontváltás nagy segítség lehet, megoldást találhat, akár vigaszt is nyújthat, így elérkezhet a várva várt pihenés.

Forrás:giphy

Stressz, evés és alvás
Te észrevetted már, hogy többet eszel, ha kevesebbet alszol?

Borítókép: thriveak

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share