Sümegi vár – Ahol a történelem valósággá válik

Rovat

Megosztás

Királykisasszonyok a legmagasabb vár legszebb tornyában, vitéz lovagok a küzdőtér kellős közepén és valódi királyi lakomák. A Juventus RadioTours műsora ezúttal a középkor világába kalauzolt el bennünk dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével.

Történelmi fesztivál, középkori forgatag. Megelevenednek a régi korok szép szokásai. A nagy múltú Sümegi Vár az utóbbi időben jelentős fejlesztéseken ment keresztül és azóta valódi családi vállalkozássá nőtte ki magát a hely, ez pedig az odaadó vendégszereteten is érződik.

Kedves kollégámmal volt alkalmunk bepillantást nyerni az izgalmas lovas játékokba, de még egy ízletes ebédet is elfogyaszthattunk. Azt előjáróban megsúgom, hogy aki cordon bleu-t rendelne a Hotel Kapitány**** Wellness éttermében, biztosan nem csalódik.

Az esős idő sem tántorított el bennünket attól, hogy megtekintsük az andalúz és fríz lóháton vágtató, fegyverekkel felszerelt lovagok előadását. Főleg, hogy a Sümegi Vár szervezői még arról is gondoskodtak, hogy a szabadtéri előadások zárt térben is megtekinthetőek legyenek. Bár a műsornak épp, hogy sikerült a végét elcsípnünk, így is rendesen odaszegeződött a figyelmünk a bemutatóra és pillanatok alatt beleéltük magunkat az eseményekbe. A másfél órás előadás közben megtekinthetjük, miként idomítják a lovakat, hogyan táncolnak a paripák előtt, de még a magasiskola bemutatóból is kapunk ízelítőt, majd ezt követi a lovagi torna.  A kardok felcsattantak, a zene felcsendült a háttérben, és máris megkezdődött a lovagi párbaj. A korhű ruhákba öltözött szereplők között még női lovagok is fegyvert fogtak.

„A dolgozóink között vannak hölgyek is, akik vagy a lovas csapatot erősítik, vagy a szállodában dolgoznak. Nemcsak, hogy ugyanazt megcsináljak, mint a fiúk, de előfordul, hogy például az íjászatban sokkal jobbak, mint a fiúk.”

– mesélte nekem a Sümegi várnagy, Papp Imre.

Miután kihirdették a párbaj győztesét a vendégeket a lovagterembe invitálják, ahol ínycsiklandó középkori lakomában lehet részük.

A harcok nem veszélytelenek, hiába a sok gyakorlás és a kiváló színészi bravúr, még így is előfordulhatnak balesetek.

„A fegyverek acélból vannak és veszélyesek. Korábban elég gyakran előfordultak balesetek. Kezdetben a feleségem mindig ott állt az előadás közelében az autójával és, ha kellett ő volt az, aki a tapolcai kórházba szállította a sebesülteket. Nekem is voltak baleseteim. Egyszer edzés közben olyannyira megsérültem, hogy sorozatos bordatörésem lett. Szerencsére túléltem, de amikor a feleségem nem talált a betegágyon, akkor nagyon megijedt. Mi akkor kezdtünk el megtanulni lovagolni, amikor elkezdtük megmenteni a várat a teljes pusztulástól.”

– árulta el nekem Papp Imre.

„Mi a budapesti kaszkadőröktől tanultuk meg, hogy hogyan kell vívni, hogyan kell esni, hogyan kell úgy verekedni, hogy az látványos legyen. Ezt a sümegi munkatársainknak megtanítottuk és most már ők tanítják egymást.”

– mondta ifj. Papp Imre, a Sümegi várkapitány.

A rengeteg látnivaló mellett solymászbemutatón, bábelőadáson és kocsmai játékokon is részt vehetnek a vendégek. A legnépszerűbb program a Sümegi Vár tüzérségi támadása, amikor a lovas játékok mellett a nézők egy középkori ostromnak is a részesei lehetnek. Az idei új attrakció az olasz számszeríjászat, de a húsz éve hagyományosan megrendezett Végvári Napok eseménye is ígér meglepetéseket, amin elsősorban azokra a végvári hősökre emlékeznek meg, akik védték határainkat. 

Minden évszak sajátos rendezvénnyel várja a turistákat. Tavasszal a gyermeknapi vártámadásé, a zenei fesztiváloké, nyáron a Végvári Napoké, ősszel pedig a boroké és a pálinkáké a főszerep. A kedvencem a téli hónap, hiszen akkor a lovas szánkózás nyújt új élményeket.

Kipróbálhatjuk, miként lehet lúdtollal írni a kápolnában, felfegyverkezhetünk páncéllal és alabárddal, megkóstolhatjuk a sütőház kürtöskalácsait és patkót készíttethetünk a kovácsokkal a Sümegi Vár interaktív kiállításain.

A feledhetetlen szórakozást követően pedig a felújult wellness részleg nyújt örömteli kikapcsolódást.

“Tért hódított Európában a wellness és betört Magyarországra is. Szükségesnek láttuk, hogy fejlesszük a szálláslehetőségeket és tudjunk mi is nagyobb csoportokat fogadni. Azelőtt a vállalkozásunk szezonális jellegű volt. Most már csaknem kétszázan dolgozunk itt, köszönhetően a fejlesztéseknek.”

– mondta Böjte Éva, a Sümegi Vár szállodaigazgatója.

Kétszintes medencevilág, ahol a török és a középkori magyaros hangulat uralkodik. Gyógymasszázs, kozmetika, fodrászat és animációs programok nyújtanak igazi felüdülést. Ennyi kiváló programlehetőségre ki mondana nemet?! 🙂 Ha szívesen invitálnád osztálytársaidat erre a helyre, akkor arra is van lehetőség, hiszen külön programcsomagokkal várják a nebulókat!

 

Ha te sem akarsz lemaradni a következő adásról, akkor hallgasd te is a Juventus RadioTours műsorát a 103,9 MHz-es frekvencián dr.Kiss Róbert Richard műsorvezetésével! Kedd reggel 9:40-től vagy este 19:00 órától.

Fotó: http://www.sumegvar.hu/hu/galeria, farm6.staticflickr.com

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta