Tarol a nyíregyházi O.K. Központ

Rovat

Megosztás

A nyíregyházi O.K. Központ tavaly áprilisban kezdte meg működését. Eddig több mint 2000 diák sajátíthatta el a tudatos pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási alapismereteket a szakképzett trénerek által tartott játékos, interaktív képzéseken. Interjúnkban Czeglédi Zsanettet, a nyíregyházi központ trénerét kérdezve arra kerestük a választ, vajon minek köszönhető a töretlen siker, és a helyi diákok fokozódó érdeklődése az Európában egyedülálló módszertan iránt.

Kérlek, mesélj magadról!

Pályakezdőként indult a karrierem, előtte a Nyíregyházi Főiskolán tanultam. Alapdiplomám szerint geográfus vagyok, majd a mesterdiplomám földrajz tanár szakon szereztem. Nagyon szuper dologba csöppentem bele tavaly tavasszal, megtaláltam a helyem, imádom a munkám. A saját szakmámat is bele tudom vinni a tréningekbe, mert pedagógusként már foglalkoztam gyerekekkel a gyakorlatom alatt. A tréningekkel kapcsolatban csak pozitív élményeim vannak. Teljesen kitölti az életem a munka, a kutatás, a fejlesztés, tehát amikor a tréningekre felkészülünk vagy a tananyagok után böngészünk kicsit.

Nnévtelen
O.K. kapitány adományozott Nyíregyházán

 

Mi alapján választottak ki titeket?

Nyíregyházán is és Pesten is egy-egy külön csapatot alkotunk a földrajzi távolság miatt, de vannak esetek, amikor közösen dolgozunk, például a nyári Fáy Gazdasági Táborban, vagy éppen tananyagfejlesztéseken. A vezetőség figyelt arra, hogy minél változatosabb személyiségek legyenek köztünk. Közgazdász, szociálpedagógus, pedagógus, kommunikációval foglalkozó kollégáim vannak itt Nyíregyházán. Fontos, hogy mindannyian ki tudjunk állni egy nagyobb közönség elé, és magabiztos, jó előadóként tudjunk fellépni.

Miért különleges az oktatásotok módszertana?

A szórakoztatva tanítás az alapelvünk, fontos, hogy a diákok ne száraz anyagot kapjanak tőlünk, mert első hallásra a pénzügy, a gazdálkodás, a gazdaság valóban annak tűnhetnek.  A fiatalok ezektől a szavaktól megriadnak, mert nem tudják, hogy mi fog itt történni ez alatt a négy óra alatt. Igyekszünk minél interaktívabban, a diákokat bevonva megtartani az órákat. Nem véletlenül vagyunk mi is fiatalok, így sokkal könnyebb a közös hangot megtalálni velük. Vannak gyakorlataink, melyekben mindannyian részt tudnak venni. Csak hogy pár példát is említsek… Akár egy vállalkozás vezetőjeként is kipróbálhatják magukat, a négy óra alatt céget alapíthatnak és vezethetik is azt. A kockázatvállalást is egy játékos gyakorlattal tudjuk lemodellezni, vagyis megnézzük, hogy mikor és hogyan érdemes kockázatot vállalni, ha egyáltalán érdemes. Mindemellett olyan eszközöket alkalmazunk, amelyek közel állnak ehhez a korosztályhoz: interaktív tábla, projektor, laptop, okostelefon és hasonlók. Ha röviden szeretném összefoglalni: nálunk első az élményszerzés, erre épül, ezt követi a tudásátadás.

Milyen tréningek vannak nálatok?

Vannak évfolyamhoz kötött és tematikus tréningjeink, ez utóbbiak jelenleg a következőek: Sport és üzlet, Média és üzlet, Pénz evolúciója és Környezetgazdálkodás de tavasszal bővülni fog a repertoár. Minden évfolyam számára rendelkezünk egy korosztály-specifikus tréninggel, ezek során vissza tudunk utalni az előző tréningre, hogy ott mit hallottak, ott mit tanultak. Tehát a tananyagok egymásra épülnek, de teljesen külön is kezelhetőek.

Április óta mi az eredmény?

Februárra várhatóan 2000-re növekedhet az eddigi résztvevői szám, de ezek az adatok például nem tartalmazzák azokat a diákokat, akik a nyári tábor folyamán vettek részt a tréningjeinken. Velük már most meghaladtuk a 2000 főt.

Nnnévtelen
O.K. kapitány adományozott Nyíregyházán

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén belül máshol is tartotok tréningeket?

Kerestek meg már minket Debrecenből is, illetve a környező településekről. Egyelőre azonban Nyíregyháza iskolái vannak a fókuszban, és utána szeretnénk tovább nyitni. Először Szabolcsban, majd a környező településeken, később a régióban szeretnénk terjeszkedni, hogy megosszuk a tudásunkat a fiatalokkal.

Mennyire vagytok betáblázva?

Általában délelőtti tréningjeink vannak, de holnap pont egy délutánira is megyünk. Még vannak szabad helyek, lehet jelentkezni. A tervek szerint novemberben Nyíregyházán is megépül majd a központ, úgy gondolom, talán akkor beszélhetünk majd bővítésről is. Illetve most, hogy februártól elkezdődnek az általános iskolásoknak szóló programjaink is, még inkább foglalkoztatva leszünk.

Hol folyik az oktatás?

Most még a trénerek mennek az iskolákba, de novembertől a tervek szerint saját, két tantermes intézményünk lesz, ahol mi is tudjuk fogadni a diákokat.

Ti keresitek fel inkább az iskolákat vagy ők titeket?

Korábban mi kerestük fel őket, mert nem mindenki értesült rögtön a létezésünkről. Novemberben volt egy pedagógus est, ahol a tanárok megismerkedhettek az O.K. Központtal, a tréningekkel és magával a módszertannal, illetve arról is kaphattak információt, hogy ha szeretnének jelentkezni, azt hogyan tehetik meg.

Pedagógus est Nyíregyházán
Pedagógus est Nyíregyházán

 

Milyen visszajelzéseket kaptok a tréningek végén?

Szerencsés helyzetben vagyunk, negatív visszajelzés még nem volt. A diákok értékelhetik a tréninget és a trénereket is. Amellett, hogy számszerűen jó értékelést adnak, gyakran kapunk kis szöveges megjegyzéseket is. Dicsérnek minket, hogy nagyon élvezik a tréningeket, tetszik nekik, hogy fiatalosak vagyunk, mert így valóban közelebb állunk hozzájuk.

Tehát vannak azonnali visszajelzések a tréningek után. Esetleg később is kaptok egy hét, egy hónap, vagy esetleg több hónap elteltével információt arról, hogy hogyan sikerült az O.K. Központ által oktatott elméleti tudást a gyakorlatban alkalmazni?

Nyáron van a Fáy Gazdasági Tábor és oda is érkeztek Nyíregyházáról diákok, így velük azóta is tartjuk a kapcsolatot. Persze nemcsak ők azok, akik például megállítanak minket az utcán, és mondják, hogy milyen jók voltak a tréningek, visszavágynak, jönnének még. Praktikusnak tartják, hogy megtanulták például a takarékosságot, hogy hogyan lehet a zsebpénzüket, vagy más bevételi forrásukat felhasználni, félretenni. Konkrét példát nem említenek, hogy mire gyűjtöttek, de azt mondják, hogy sikerült pénzt megspórolni. Fontos, hogy megtanulják az öngondoskodást, hogy a későbbi életükben felnőttként, majd nyugdíjasként is meg tudjanak élni.

a-negy-nyiregyhazi-trener-szabo-laszlo-a

Te érzed azt magadon, hogy jobban tudsz gazdálkodni mióta az O.K. Központ trénere vagy?

Igen, mindenképpen. Megtanítjuk például a diákoknak, hogyan vezethetnek háztartási naplót, mert ebben nyomon tudják követni, hogy pontosan mire költöttek, és ez alapján meg tudják tervezni a következő hónapot. Ezt a módszert mi is aktívan használjuk. Van, aki papíron, van, aki Excelben, más pedig a telefonján jegyzetel, hogy milyen kiadásai vannak az adott hónapban.

Mit üzennél a nyíregyházi fiataloknak?

Mindenkinek üzenem, nem csak a nyíregyháziaknak, hogy minél hamarabb érdemes megtenniük az első lépéseket a jövőtudatosság útján!

 

 

Foto:

otpfayalapitvany.hu

kelet.hu

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta