Te tudod, hogyan kell jó önéletrajzot írni?

Rovat

Megosztás

Az Élet Akadémia újabb tréning napján jártunk, ahol Deák Andrea fajvadász tartott egy egész napos tréninget a munka világáról. 

 

A CV-írás „tudománya”, és hogyan kell viselkedni egy telefonos vagy egy személyes interjún

Az önéletrajz elkészítése bonyolult dolog, sok mindenre érdemes odafigyelni.  Először is egy olyan fényképet kell betennünk, ami nem túl privát jellegű, de nem is túl átlagos. A lényeg, hogy a személyiségünket adja vissza. A személyes adatokkal kezdjük, amik tartalmazzák a születési dátumunkat; a nemünket; az állampolgárságunkat; egy telefonszámot, amit használunk; egy email-t, amit rendszeresen nézünk; a családi állapotunkat és a helyet, ahol éppen lakunk.

Fontos beleírni egy önéletrajzba, hogy hol tanultunk, gimnáziumtól kezdve. Ezek mellé oda kell írni, hogy tényleg elvégeztük-e az adott iskolát, képzést. Mindenféleképpen bele kell írnunk, hogy hány nyelvet beszélünk és milyen szinten. Esetleg azt is, hogy van-e belőle nyelvvizsgánk és milyen szintű.

Meg kell említeni az előző munkahelyeinket, esetleg szakmai gyakorlatainkat. Ha részt vettünk bármilyen tréningen, ami hosszabb időt ölelt fel, akkor azt is illesszük be. Fontos megemlíteni a társadalmi tevékenységeinket, mint például közösségi szolgálat; önkéntesség; egyéb dolgok, amik sokat elmondanak a személyiségünkről. Legutolsó sorban írjunk pár sort a hobbijainkról. Ne írjunk általánosságokat -„Szeretek olvasni”-, hanem próbáljunk amennyire lehet konkretizálni-„Szeretem a fantasy könyveket”.

cikkbe élet akadémia

Az interjúk

A másik nagyon hasznos blokk az interjúkról szólt. Arról hogy hogyan kell viselkednünk egy interjún – akár telefonon, akár személyesen-, mit  mondjunk itt és mit ne. Nagyon fontos szempont egy telefonos interjún, hogy nyugodt körülmények között telefonáljunk, ne pedig az utcán, vagy egy zsúfolt helyiségben, mivel koncentrálnunk kell a másik félre és arra, hogy mit mondunk. Legyen nálunk toll, papír és a saját önéletrajzunk, ha esetleg belekérdez az interjúztató, akkor ne akadjon meg a társalgás. Fontos, hogy őszinték legyünk, mert így is-úgy is kiderül minden. A személyes interjúra még jobban felkészültebbnek kell lennünk, mint a telefonosra. Adjunk magunkra és vegyük elő a legszebb és legelegánsabb ruhánkat, mert ez egy jó pont. Itt is az a leglényegesebb, hogy az igazat mondjuk.

A nap folyamán ellátogatott hozzánk egy előadó, Lévai Balázs személyében. A külföldi felsőoktatásról, az ösztöndíj programokról és a külföldön való tanulásról beszélt. Léteznek weboldalak, ahol ingyenes kurzusokat találunk és  ugyanígy olyan országok is, ahol költségtérítés nélkül vehetünk részt felsőoktatási képzésben  (Dánia, Skócia, Ausztria).

A napot három idézet hangulata  „határozta” meg:

  • „Csak azt bánjuk, amit nem tettünk meg”
  • „Velem sincs minden rendben, veled sincs miden rendben, és ez így van rendben”
  • „Mindenki tehetséges valamiben”

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta