Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Több mint 1 millióan tanulják a Trónok harca kitalált nyelvét

Több mint 1 millióan tanulják a Trónok harca kitalált nyelvét

A televíziós sorozatban feltűnt nyelvek az Egyesült Királyságban a legnépszerűbbek, valyrül például már többen akarnak megtanulni, mint ír vagy skót gael nyelven – írja a Globoport.

A Trónok harcában több idegen nyelven is megszólalnak a színészek, akiknek a társalgása egyáltalán nem halandzsa, hanem a televíziós sorozat számára gondosan megalkotott új nyelvek eredménye. A háttérben a nyelvész David J. Peterson áll, aki az HBO kiírására alkotta meg a dothraki és valyr nyelveket George R.R. Martin könyve alapján.

Megtanulni egy kitalált nyelvet, amit senki nem beszél, nem igazán fog segíteni a kommunikációban egy másik emberrel. Ugyanakkor mégis fejleszti a képességet a nyelvtanulásra. Ugyanazt a részét aktiválod az agyadnak, és minél több nyelvet tanulsz meg, annál egyszerűbb lesz még egyet elsajátítani – mondta Peterson a CNN-nek.

A dothraki nyelvnek most 4000 hivatalos szava van, míg a valyrnak 2000 és olyannyira önálló nyelvnek minősülnek, hogy bárki megtanulhatja őket – hála az internetnek!

A Duolingo online nyelvtanuló programon például a valyr nyelvet lehet elsajátítani, amit Daenerys Targaryen is beszél. Már 1.2 millióan tanulják a valyrt, mely többeket érdekel az Egyesült Királyságban, mint az ősi ír vagy skót gael nyelv a Duolingo felmérései szerint. A kitalált nyelv az életben ugyan sok hasznot nem hoz, mégis összekapcsolja az embereket a közös érdeklődés miatt a nyelvész szerint.

Főkép: CNN/Helen Sloan/HBO

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share