Több mint harmincezer első-második osztályos tanuló vett részt a HUMDA országjáró közlekedésbiztonsági oktatási programsorozatán (x)

Rovat

Megosztás

A fővárosban zárult a „Road Safety – a biztonság az első” országjáró közlekedésbiztonsági oktatási programsorozat, amelyet első és második osztályos tanulóknak szervezett a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. tizenkét megyeszékhely és Budapest központi szabadtéri helyszínein. 

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. kiemelt küldetése, hogy támogassa a gyermekek biztonságos közlekedésre való nevelését. A „Road Safety – a biztonság az első” elnevezésű országjáró közlekedésbiztonsági edukációs projekt általános iskolák első és második osztályos tanulóit szólította meg. A programsorozat keretein belül közlekedési ismeretek átadásában kiemelkedően jártas szakemberek tartottak foglalkozásokat a HUMDA kitelepülésein, ahova tanórai keretek között látogattak el az iskolások.  

A 13 hétig tartó, hetente új állomásra látogató, az adott megyeszékhely fiatalságát megmozgató interaktív oktatási, fejlesztési programsorozat túlmutatott a tanítás hagyományos keretein. A tantermek falain kívül, a megyeszékhelyek központi szabadtéri helyszínein lebonyolított képzés alkalmával délelőttönként az első és másodikos tanulók játékos, ám átfogó közlekedésbiztonsági oktatásban részesültek. A délelőtti programokon 20 perces interaktív oktatást követően instruktorok segítségével, elektromos mini autókkal, kerékpárokkal és rollerekkel mentek ki a gyermekek az ideiglenes KRESZ-pályára, ahol a közlekedési szabályokkal és többek között például a rendőri karjelzésekkel ismerkedtek. 

A tanítási időt követően, délutánonként pedig korosztálytól függetlenül minden érdeklődő számára lehetőség nyílt a programokon való részvételre, a délutáni programokon egy 4 x 4 méteres társasjátékon játszhattak a családok, de egy reakcióidő-figyelő, -javító játékot is kipróbálhattak. A felnőttek pedig úgynevezett részeg- és drogszemüveg révén tapasztalhatták meg miért nem szabad ilyen szerek hatása alatt volán mögé ülni. 

A budapesti záró állomást megelőzően korábban 12 megyeszékhelyen járt a Road Safety programsorozat. A képzés központi eleme az általános iskolák számára közlekedésbiztonsági ismereteket tartalmazó „Útravaló” elnevezésű kiadvány volt, mely olyan ismereteket nyújt a gyermekeknek, amelyek segítenek nekik eligazodni a forgalom bonyolult útvesztőjében, és megalapozzák egy biztonságos szemlélet kialakítását.

Az ingyenes kiadványt a kitelepüléseken kapták meg a tanulók. A kiadványt a szakterületen komoly tudással rendelkező szakemberek állították össze hétköznapi tapasztalatokra alapozva, amelyből a kicsik játékosan, valóban élményszerűen ismerhetik meg a közlekedési alapfogalmakat, a gyalogos, a kerékpáros és a közösségi közlekedést. 

A programsorozat 13 állomásán több mint harmincezer első-második osztályos tanulót részesült közlekedésbiztonsági oktatásban, így a Road Safety-nek otthont adó 12 megyeszékhely és a 12. kerület csaknem összes első-második osztályos tanulója részt vett.  A helyszínek közül Zalaegerszeg volt a legnépszerűbb, ahol összesen 3459-en vettek részt. 

(x)

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta