Ezt nézed:  / Hírek / Pszicho, szex / Top 3 gusztustalan szokás | Miért csinálod?

Top 3 gusztustalan szokás | Miért csinálod?

Könnyű valamire azt mondani, hogy “gusztustalan szokás”, de miközben ezt mondjátok, a legtöbben Ti magatok is csináljátok! Persze nem bevallottan! Biztos, hogy sokszor gondolkoztatok már rajta, hogy mégis miért?

A legtöbb esetben egy-egy rögzült, vagy éppen kényszeres cselekvés mögött, amit nem hiába nevezünk (rossz)szokásnak, mélyebbre vagy régebbre visszavezethető lelki probléma áll. Lássuk a top 3-at!

1. Hajtépés

Fotó: napidoktor.hu

Az önsanyargatás ezen fajtája azért is került az első helyre, mert itt nem “csupán” rossz szokásról beszélünk, hanem kényszerbetegségről. Még mindig keresik a pontos kiváltó okát ennek a betegségnek, amit valószínűnek tartanak, hogy öröklődik. Persze emellett az adott élethelyzethez is köze van. Legtöbbször szorongással és depresszióval társul. A hajtépés, mint kényszeres cselekvés, a szorongás oldására irányul. Ennek kell megkeresni a kiváltó okát. Érdemes szakemberhez fordulni a problémával.

2. Bőrrágás és bőrevés

Fotó: vix.com

A bőrrágásnak feszültséglevezető, szorongásoldó hatása van. Amikor egy problémát nem tudunk megoldani és elfojtjuk a dühünket, vagy valami miatt bűntudatunk van és feszültek leszünk, akkor saját magunkat sanyargatjuk azzal, hogy rágjuk a – legtöbbször a körömágy- – bőrt. Szerencsére ezen a rossz szokáson lehet változtatni! Mindenképpen törekedni kell a megoldásra, a saját lelkünk ápolására az elfojtás vagy a bűntudat megélése helyett!

3. Körömrágás

Fotó: hazipatika.com

A körömrágás mögött szintén lelki problémák állnak. A köröm szimbolizálja a “karmainkat”, ami, mintegy védelmi eszközként funkcionált az evolúciós fejlődés során. Amikor körmöt rágunk, az átvitt értelemben olyan, mintha lefegyvereznénk magunkat. Vagyis adott egy stresszhelyzet, belső feszültség, esetleg igazságtalan bánásmód amivel nem tudunk elbánni. Érdemes átgondolni, mi az, ami feszültséget okoz?!

+ 1 Orrtúrás

Erről korábban már írtunk: Az orrtúrás nemcsak gusztustalan, hanem veszélyes is!

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share