Ezt nézed:  / Hírek / Suli / TOP 5 dolog, amit nem tudtál az A kis hercegről

TOP 5 dolog, amit nem tudtál az A kis hercegről

„Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.” – szól Róna Péter fordításában az A kis herceg tételmondata. A szeretetről, az emberi természetről és a gyermeki ártatlanságról szóló, filozofikus alkotás milliók szívébe lopta be magát – de népszerűsége dacára sok kevésbé ismert érdekesség van körülötte.

Sorozatunk korábbi részeihez hasonlóan újfent összegyűjtöttük az öt leginkább meghökkentőt!

1. Szerzője kalandos életet élt

A napvilágot 1900. június 29-én meglátó Antoine de Saint-Exupéry nemesi családba született, ám miután apja váratlanul meghalt agyvérzésben, ennek vajmi kevés hasznát látta. Ráadásul, miután szeretett testvére, Francios tizenöt évesen reumás lázzal ágynak esett és meghalt, erején felül kellett teljesítenie, hogy vigasztalja anyját, illetve három lánytestvérét. Ennek ellenére nem sok vágyat érzett a tisztes polgári létre: eleinte tengerész, majd építész akart lenni, majd végül 1921-ben egyszerű közkatonaként belépett a hadseregbe, ahol pilótaleckéket vett. Innentől kedve nem volt megállás: annak dacára, hogy többször is lezuhant, örökre eljegyezte magát a repüléssel – nem véletlen, hogy fő művében is komoly szerep jut egy balesetnek. Persze a szárnyalás közben írói hajlamait is kiélte, sőt, két fő szenvedélyét összekötve az élményei alapján írt, 1931-es Éjszakai repüléssel a legkedveltebb francia szerzők egyikévé avanzsált.

Szintén ebben az évben szeretett bele a fiatal salvadori-francia művésznőbe, Consuelo Suncín de Sandovalt, akit annak dacára vett feleségül, hogy a korszakban némiképp botrányosnak számító módon özvegy és elvált asszony volt. Sajnos házassága távolról sem volt felhőtlen: sajátos, se veled, se nélküled kapcsolatban éltek, és rendszeresen mások karjaiban keresték a boldogságot. A jeles író utolsó éveiben sem hagyott fel a kalandokkal. Előbb a francia légierő tagjaként vett részt a németek elleni harcban, majd huszonhét hónapnyi viszonylagos béke után, újra bevonult és más önkéntesekkel együtt segítette a szövetségeseket. Ez súlyos hibának bizonyult: túlkorosan, betegségekkel küzdve, komolyan megerőltette magát, ráadásul az a hamis vád is elterjedt róla, hogy kollaboráns. Emiatt depresszióba esett és, hogy enyhítse lelki fájdalmát, rákapott az ivásra. Halálának pontos körülménye ismeretlenek. Gépe 1944. július 31-én, felderítő-bevetés közben zuhant le, de nem tudni, hogy műszaki hiba, váratlan rosszullét, vagy öngyilkossági szándék miatt.

2. Vidámparkot ihletett

Ha úgy tartja kedvünk, bármikor felkereshetjük az Ungersheim városában lévő Parc du Petit Prince-t. Ez, ahogy az könnyedén kikövetkeztethető, egy, a megannyi bolygót felfedező fiú mesés kalandjai ihlette vidámpark – meglepően visszafogott árakkal.

3. Eredetileg hosszabb lett volna

Saint-Exupéry rengeteget dolgozott kisregényén. Ezt mi sem igazolhatja jobban, mint hogy annak első változata több mint kétszerese volt a véglegesnek. A szerző azonban egy világos és egyértelmű üzenetet akart átadni az olvasóknak, ezért szívós-kemény munkával kivágta az összes, fölöslegesnek tartott sallangot.

4. A kis herceget és szerzőjét különös előjog illeti meg hazájában

Az író népszerűségét és az ellene felhozott vádak képtelenségét jól mutatja, hogy hazájában speciális szabályok vonatkoznak magnum opusára. Mivel Franciaországért áldozta az életét, a megszokott hetven esztendőnyi jogvédelmet egyfajta posztumusz kitüntetésként harminc évvel meghosszabbították. Emellett az euro bevezetése előtt, az ötven frankos bankjegyen az ő arcképe volt látható.

5. A tudomány embereit sem hagyta hidegen

 

Főkép: m.media-amazon.com

Gera Krisztián

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share