Ezt nézed:  / Suli / Továbbtanulás vagy munka? Már nincs sok időm dönteni.

Továbbtanulás vagy munka? Már nincs sok időm dönteni.

Statisztikák szerint diploma nélkül nehezebb érvényesülni a munkaerőpiacon, de vajon ez tényleg így van? És mindenki, aki egyetemet végzett, sikeresen helyezkedik el a szakmájában?

Nem egyszerű a munka és a továbbtanulás között választani. Fókuszálj a jövődre vagy pihenj egy kicsit, aztán később ülj vissza az iskolapadba? És mi van akkor, ha inkább csak egy szakmára vágysz diploma helyett? És ha még nem is tudod, mi akarsz lenni?

Van, aki korán rátalál az álmaira, és már a gimi alatt is kész tervekkel a fejében készül a nagy lépésre, azonban akadnak olyanok is, akiknek több idő kell. Ha Te az utóbbi csoportba tartozol, ne aggódj, semmi sincs veszve. Ha esetleg szeretnél pénzt gyűjteni, elutazni, külföldön tölteni egy kis időt, vagy egyszerűen csak nem akarod elhamarkodni a döntést, nyugodtan vállalj munkát az érettségi után. A lehetőségeid képesítés híján nyilván limitálva lesznek, de ez nem jelenti azt, hogy ne találhatnál valami olyat, amiben jól érzed magad, plusz tekintheted az egészet ugródeszkának is, ugyanis valószínűleg nem ez lesz az a munkahely, ahol az egész életed eltöltöd majd. Érettségi után néhány hónapig még a diákigazolványod is érvényes, esetleg diákmunka is szóbajöhet, mint opció, akár itthon, akár külföldön, de akár az önkénteskedést is fontolóra veheted, hiszen rengeteg országba eljuthatsz különféle programokon keresztül.

Ha már tudod mit szeretnél tanulni, biztosan készülsz is rá egy ideje, főleg akkor, ha egy komolyabb felsőoktatási intézményről vagy szakmáról van szó. Továbbtanulás alatt a legtöbben az egyetemre gondolnak, pedig azon kívül is sok értékes szakmát tanulhat az ember érettségi után, sőt rengeteg tanfolyam is várja a középiskolát frissen végzett nebulókat. Ha végképp nem tudsz irányt választani, de tudod, hogy mindenképpen tanulni szeretnél, nézz körül az interneten, olvass statisztikákat a legkeresettebb, jól fizető foglalkozásokról, nézd meg mi az, ami esetleg téged is érdekelne és, ha megvannak a hozzá illő potenciáid, mehet a menet. Azt azonban mindenképp el kell fogadnod, hogy ez a döntés sosem lesz egyszerű. A jövődről lévén szó, a legfontosabb az, hogy légy biztos magadban és határozd el magad a kitűzött cél mellett. Ha ez megvan, és úgy érzed a képességeid megfelelnek a kiválasztott szakmának, nem lesz gondod a döntéshozatallal, sőt azzal sem, hogy később jól érezd magad abban, amit csinálsz. Hiszen ez a legfontosabb nem igaz? Természetesen az anyagiak is számítanak, de mit sem ér az egész, ha Te magad nem vagy boldog abban, amit csinálsz. Gondolj csak bele, mennyi időt töltünk a munkahelyen nap, mint nap, éveken át.

Mérlegelj, járj utána, tervezz, majd dönts! Sok sikert a nagy lépéshez. 😉

Kiemelt kép: union.hu

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share