ÚJ ÉV, ÚJÉV – BÚÉK – helyesen | Így írd meg az üzenetet éjfélkor!

Rovat

Megosztás

Szilveszter napján, éjfélkor szívesen küldünk üzenetet mindenkinek, akit csak ismerünk, vagy valaha ismertünk. Ilyenkor a jókedvvé a főszerep, és vágyakkal, tervekkel teli szívvel tekintünk a következő évre!

Ezen a napon – legyünk őszinték, – bármilyen jókívánságnak örülünk, függetlenül attól, helyesen van-e írva vagy sem! Ugyanakkor, ha egyszer megjegyezzük, hogyan kell nyelvtanilag is helyesen írni az ÚJÉVET/ÚJ ÉVET, abból még baj nem lehet! Sőt, előfordulhat az is, hogy sok bizonytalan ismerősünknek segítünk megfogalmazni saját üzenetét, s így majd szélesebb körben elterjed a helyes forma!

Szögezzük le, nem mindegy, hogy mennyire szeretnénk, pontosabban milyen hosszú időre kívánunk valakinek boldog ÚJÉVET/ÚJ ÉVET! Bizony, ez nem vicc!

 

A helyesírási szabályzat szerint mindkét forma helyes! Vagyis a “Boldog új évet”! És a “Boldog újévet” is! Bár nagyon hasonló a jelentés is, de nem teljesen ugyanaz, ezért is a kétféle írásmód!

Ha boldog újévet kívánunk, voltaképpen boldog január elsejét kívánunk. Ha azonban a teljes évre kívánjuk a boldogságot, új évet kívánjunk inkább.

Vagyis újév: az év első napja mint ünnep – újévi üdvözlet, újévi malac
új év: rövid idő óta tartó év – új esztendő kezdődik

Mi a helyzet a BÚÉK-kel?

A szabályzat szerint, a rövidített szónak vagy szavaknak kis vagy nagy kezdőbetűjét általában a rövidítésben is megtartjuk!

Mivel a helyes forma kisbetűvel írandó, ahogy a karácsony szó kapcsán már tisztáztuk, így rövidítve a “Boldog új évet kívánok” helyesen B. ú. é. k.  !!!

 

Boldog új évet kívánunk – vagyis B. ú. é. k. minden kedves Középsuli olvasónak!

 

Forrás: helyesiras.mta.hu

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta