1 hely, 3 este, 9 világhírű séf és 22 Michelin-csillag! Ezek a paraméterek fémjelzik azokat a kellemes márciusi estéket, amikor újra kinyit a világ egyik leghíresebb étterme, az El Bulli.
A világ minden tájáról érkeznek majd a mester séfek, hogy újra megidézzék az egykor világhírű étterem különleges fogásait. Ott lesz többek között a német Thomas Bühner, a francia Pascal Barbot, és az amerikai Grant Achatz is. Az 5-szörös világbajnok ElBullit, a tulajdonos séf 2011-ben zárta be. Fénykorában júniustól decemberig volt nyitva, mert az év fennmaradó hónapjaiban az új, titokzatos menüsort alkották meg az épület falain belül. Dokumentumfilmet is forgattak az étteremről, majd bezárása után, felszerelési tárgyait 1,8 millió dollárért értékesítették egy aukción.
Az esemény ötletgazdája Dani Garcia, az újranyitásnak az “El Bulli ujjászületése” nevet adta, és saját tengerparti éttermében rendezi meg, Marbellában. Minden meghívott séf 3 Michelin-csillag büszke tulajdonosa. Pár spanyol mesterszakács a leghíresebbek közül, arra vállalkozott, hogy saját stílusukban készítenek majd el néhány fogást az El Bulli egykori fogásai közül. A férőhelyek száma azonban igencsak karcsúra van szabva, ugyanis minden este, mindössze 60 ember juthat be.
Az esemény tisztelgés Ferran Adriá előtt, akit a világ legforradalmibb szakácsaként tartanak számon, és aki nagy hatással volt a gasztronómia világára. Az ElBulliban megvalósított szakácsművészete a gasztronómiai avantgárd határait feszegette, az éttermet a The Restaurant című brit magazin ötször választotta a világ legjobbjának – írja a Világszám.hu.
Egy nap egykor az El Bulliban…
https://www.youtube.com/watch?v=XvFPNULMKTA
kép: gizmodo.com