Utazás pénz nélkül, lehetséges?

Rovat

Megosztás

Néhányan kerékpárral, motorral, vagy éppen hajóstoppal vágnak neki az országlátogatásnak. Az Inforádió Világszám műsorából kiderült, hogy jó szervezéssel és kellő elszántsággal minimális költségekből is megvalósítható egy-egy utazás, persze mint sok minden más, ez sem veszélytelen.

Ha valaki elegendő pénzzel rendelkezik egy utazáshoz, annak sokkal könnyebb lehet bejárni a világot, azonban vannak, akiknek minimális összegből is sikerült a külföldi kiruccanás.

Couple of bicyclists

A műsorvezető, dr. Kiss Róbert Richard többek között mesélt arról a házaspárról is, akik kerékpárral indultak útnak a nászútjuk alkalmából. Indulópénz nyilván ilyenkor is szükséges, de mit tegyen az ember, ha az elfogy? Nos, a házaspár munkába állt méghozzá Új-Zélandon, mert mint kiderült, turistavízummal még ez sem lehetetlen. Idénymunkát, ebben az esetben gyümölcsszedést vállaltak, amihez megszerezték a megfelelő engedélyeket, majd miután kellő bevételre tettek szert, tovább folytatták útjukat. Az utazásuk nem mindig volt akadálymentes. Előfordult, hogy megdobálták őket, vagy nem tudták, hogy hol hajtsák álomra fejüket, de még is sikerült megvalósítani a céljukat.

Yachtboats in ports at evening

Az sem kizárt, hogy valaki stoppal indul útnak. Wynne-Hughes Veronika történetéről már többször is olvashattatok a Középsuli oldalán. Terve, hogy hajóstoppal utazza körbe a Földet. Mindeközben a szállásért, és az ellátásért különböző munkákat végez a hajókon.

Veronika korábban megosztotta velünk utazási élményeit arról, hogy mennyi veszélyt rejteget egy ilyen út, ahogyan most dr. Kiss Róbert Richard is felhívta a hallgatók figyelmét arra, hogy mindez abszolút nem veszélytelen. Megesett már, hogy valakit kalóztámadás, esetleg bántalmazás ért, vagy rablók és tolvajok állták útját.

highway_zyEi1DK_

A műsorvezető volt kollégája motorral indult útnak testvérével. Általában a szabadég alatt töltötték az éjszakát. Egyszer egy búzatáblán aludtak el, és mire fölkeltek körbearatták a mezőt körülöttük. Máskor pedig, ha esett az eső, akkor benzinkutak vagy gyorséttermek mosdójában kerestek menedéket. Azt is megtanulták, hogy spórolás céljából sem érdemes menetközben leállítani a motort, mert az életveszélyes lehet, de végül épségben megúszták a dolgot.

Amiken spórolni lehet:

Business man hands holding money

Mint már írtam, valamennyi pénz mindig szükséges, ha útnak indulunk, de vannak szempontok, amiken lehet spórolni. Ezekhez adott nekünk néhány tanácsot a műsorvezető.

  • A minimális költségekből kivitelezett utazás kulcsa: a tervezés. Ha jó előre megtervezzük az utat, akkor költséghatékonyabban lehet utazni.
  • Érdemes figyelembe venni, hogy mivel indulunk. Lehet szó fapados repülőjáratról, vagy buszjáratról is, de a főszezonról sem ajánlott megfeledkezni, hiszen akkor általában minden drágább.
  • Az évszak sem mindegy, ugyanis nyáron könnyebb dolgunk lehet. Nem vagyunk kitéve a viszontagságos időjárásnak, és esetleg munkát is hamarabb talál az ember, ha arra lenne szüksége.
  •  A poggyász szintén fontos szempont. Érdemes csak a legfontosabb dolgokat bepakolni, figyelembe véve az időjárást, hiszen ha kis csomaggal indulunk útnak, akkor a kiadás is kevesebb lehet.
  • A kedvezményekről célszerű tájékozódni.
  • A szállásfoglalásoknál ma már léteznek olyan lakásszolgáltatások, amik jóval kedvezőbbek lehetnek.
  • Étkezésnél az olcsóbb termékek megoldást nyújthatnak, de például vannak olyan országok, ahol vizet még csapból, kútból, vagy vízforrásból is lehet inni (pl. Svájc), így nem kell költeni palackozott ásványvízre.
  • Ha még is elfogyna a pénz, a külföldi munkavállalás újabb lehetőséget adhat.

 

A vízumkötelességet fontos figyelembe venni hosszabb utazás során. A jó kommunikációs készség pedig nagy előnyt jelent. Az angol nyelv szinte elengedhetetlen egy ilyen úthoz.

Napjainkban a veszélyforrások (pl. terrorveszély) nehezítik az utazást, valamint a biztonsági ellenőrzések is hosszadalmasabbak.

Ha valaki hasonló túrát tervezne, érdemes olvasgatni a különböző utazási beszámolókat, vagy tanácsot kérni olyanoktól, akik már jártak ilyen úton.

A műsorvezető szerint egy ilyen út nem csak utazási élményt ad, de a világszemlélete és az énképe is sokkal jobb irányba változhat az embernek, arról nem is beszélve, hogy mennyi ötlet származott utazásokból, amiket később kamatoztatni tudtak az utazók.

 

Hallgasd te is az Inforádió Világszám műsorát az FM 88,1 MHz-es frekvencián dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével! Péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától.

Fotók: graphicstock.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta