Van élet a rántott sajton túl! – Vegetáriánus konyha Indiában

Rovat

Megosztás

Sokan, akiket vonz a vegetáriánus életforma, úgy érzik, nem kívánnak hátrelévő napjaikban meglehetősen unalmas és hízlaló rántottsajton tengődni. Az indiai vegetáriánus konyha színes világa azonban megmutatja, van élet a bő olajban sütött, panírozott sajton túl is. Még többet megtudhatsz az indiai étkezési szokásokról a Tropical magazin Indiát bemutató számában. 

Az indiai vegetáriánusok a húsevést erkölcsi alapon utasítják vissza, az ahimszá, vagyis az erőszakmentesség elvét követve. Az ahimszához a nagy hatású, ősi, aszketikus dzsainizmus követői ragaszkodnak a legszigorúbban, de a hinduk és a buddhisták is könnyen azonosulnak az erőszakmentesség törekvéseivel, azzal együtt, hogy manapság ők nem követelik meg követőiktől a húsfogyasztás teljes mellőzését. Asóka, az i.e 3. században élt nagy uralkodó, Buddha követőjeként megtiltotta birodalmában az állatok leölését, bár gazdasági megfontolásokból már korábban is sokan szorgalmazták, hogy a tejet adó, igavonó állatokat ne öljék le. Manapság a hinduk csak szarvasmarhát nem fogyasztanak, a lakosság egykilencedét kitevő muszlimok sertéshúst nem esznek, míg a keresztények és a szikhek bármilyen húst fogyaszthatnak. A muszlim befolyástól leginkább érintetlen dél-indiai államokban a legelterjedtebb a vegetarianizmus. Gudzsarat államban a lakosság 69%-a nem eszik húst, míg az összlakosság körében csupán 25-30 százalék a vegetáriánusok aránya.

spices-450770_1280

Indiában rengeteg zöldségféle, gyümölcs és olajos mag terem. A vegetáriánusok számára fontos fehérjeforrásnak számító hüvelyeseket egyes források szerint már 3500 évvel ezelőtt is termesztették az Indus völgyében. A legrégebbi leletek mungóbab és lencse jelenlétét bizonyítják.

Dél-Indiában kedvelt fő fogás a különböző, csípős, kókusztejes mártással tálalt zöldségkari. Mellé kedvelik a kókuszdió csatnit és a pácolt savanyúságot. Jellegzetes déli fogás a szambár, amely egy tamarindpaszta alapú, csípős, lencsés zöldségkari. A pacsadi egy csipős, savanyú, nyers zöldségekből készülő fogás, amelyet rizshez fogyasztanak.

 

Különleges nyugat-indiai fogások a dálok, azaz enyhén fűszerezett, hüvelyesekből készült sűrű, krémes fogások, amelyek mellé különféle édes és savanyú ételeket tálalnak.

india

Save

Save

Save

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

76,884RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta