Ezt nézed:  / Hírek / Utazás / Mi várhat téged Jemenben? Veszélyes helyszínek IV.

Mi várhat téged Jemenben? Veszélyes helyszínek IV.

Jement kétségkívül imádják a turisták, helyi különlegességeivel és lenyűgöző látnivalóival. Kedves, közvetlen fogadtatás, színpompás tájak, tengerpartok, változatos programok és olcsó kínálatok várják a kiutazókat. Milyen kár, hogy ennyi pozitívum mellett még sem ajánlott a kiutazás oda, na de hogy miért nem?

Fegyveres összecsapások, emberrablás, vallási és etnikai csoportok összezörrenése, vagy éppen a törzsi vezetők közti ellentétek – erre mind-mind számítani lehet, és jobb esetben kell is, ha az ember mindenre fel akar készülni. A terroristák által elkövetett merényleteket, talán már meg sem kéne említenem, de azért megtettem.

Az ország nagyobb városaiban még a tömegdemonstrációk sem ritkák, azokat pedig előnyös elkerülni, nehogy még az utazókat is belekeveredjenek valami olyasmibe, amihez közük sincsen.

A tömegközlekedésről csak annyit, hogy az sem a legmegbízhatóbb, így ha valaki teheti inkább repülővel utazzon a nagyobb városok között – legalábbis ezt tanácsolják, de ha rajtam múlna a dolog, a lehetséges terrortámadások miatt, még azt sem tenném. Autóbérlés?

Azért, hogy a rend fennmaradjon, érdemes kicsit alkalmazkodni a jemeni viselkedéshez, valamint öltözködéshez. Itt most főképp a női nemhez szólok. Ami ajánlotta zárt ruha viselete, tehát ha lehet a mélyen dekoltált, hátat, vállat, szabadon hagyó öltözékeket kerüljék a hölgyek. Bár tény, hogy szép látvány tud lenni, de azért mégiscsak jobb nem magunkra haragítani a jemenieket, ugye?

Ami az egészségügyet illeti, Jemenben nincs kötelező egészségügyi állami ellátás. Néhány külföldi tulajdonban, vagy magánkézben lévő kórházak ellátására azért számíthat az ember, de utóbbinál például igencsak borsos árat kérnek általában. Megoldás erre az utasbiztosítás megkötése.

Na most, mivel a folyóvíz nem iható, ezért érdemes inkább palackos vizekből felspájzolni.

Kötelezően előírt oltás nincs, de azért előfordulnak olyan fertőző betegségek, mint a malária, a Leishmaniosis fertőzés, a Dengue-láz, és a Schistosomiasis (vérmétely fertőzés), valamint a HIV vírusfertőzés sem kizárt.

Akik például fertőzött területekről érkeznek, azoknak kötelező a sárgaláz elleni védőoltás.

Ha védőoltás, akkor ajánlottak a következő betegségek elleni oltások:

  • diftéria,
  • tetanusz,
  • járványos gyermekbénulás,
  • hepatitis A,
  • hepatitis B,
  • hastifusz,
  • veszettség elleni védőoltás.

 

Na de egy-két tipp, hogy Jemenen belül hová ne:

Mareb, Al-Jawf, Abiyan és a Shabwa tartomány, ugyanis ezeket a helyeket tekintik a legveszélyesebbnek, még katonai kísérettel is.

Ami még nagyon fontos, hogy Jemenben nincs magyar nagykövetség, tehát ha bármilyen probléma lépne fel, akkor a segítségnyújtást meglehetősen kacifántosan lehet csak megoldani, illetve hosszabb időt igényel.

Ja és, ha valaki szeretne egy kis sört, vagy más alkoholt átvinni a határon, akkor azt személyenként csak 2 üveg erejéig teheti meg, a narkotikumokról, és a pornográf anyagokról pedig, akár el is felejtkezhettek.

 

Fotók:
tumblr.com
i.imgur.com
www.washingtonpost.com
cdn.theatlantic.com
img.deseretnews.com
grasshopper-toys.com
25.media.tumblr.com

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share