„Welcome to Tunisia” – Biztonsági ellenőrzéssel köszöntötték kollégánkat Tunéziában

Rovat

Megosztás

Fesztiválhangulat a Csillagok háborúja díszletvárosában, ahol a nőket nagyítóval kellett keresni. Kedves Globoportos kollégánk, P. Gergely nem rég ért haza tunéziai útjáról, ahol még néhány fekete ruhás kommandóssal is volt alkalmuk közelebbről „megismerkedni”. Élményeiről az Inforádió Világszám adásában is beszámolt dr. Kiss Róbert Richard műsorvezető társaságában.

A korábbi terrorfenyegetettségeket követően az utóbbi időben jelentősen visszaesett Tunézia turizmusa. Az Észak-Afrika partján elhelyezkedő ország kedvező árajánlatokkal próbálja visszacsalogatni a turistákat, ami részben sikerül is nekik. Mindemellett most kiemelten nagy figyelmet fordítanak a biztonsági ellenőrzésekre. Rengeteg rendőrt, polgárőrt és csendőrt látni az utcákon. Az ellenőrzések hol szigorúbbak, hol komolytalanabbak kollégánk beszámolója alapján, akit útitársaival együtt idegenvezetők és sofőrőrök kísértek.

Egyik alkalommal épp elindították a kamera felvételét, amikor az autójukkal egy körfogalom felé haladva megláttak néhány kommandóst munka közben.

„Egészen véletlenül felvettünk öt fekete ruhás kommandóst, akik ezután azonnal le is állítottak minket. Az ilyenkor szokásos intézkedéseket elkezdték, végignézték a felvételeket, majd jó 25-30 percig tanakodtak, hogy mi legyen, mert eredetileg be akartak minket vinni a rendőrőrsre, de ezután kijött a rendőrparancsnok, aki megnézte a felvételeket, majd úgy köszönt el tőlünk, hogy „Welcome to Tunisia” és integetve távoztunk a helyszínről.”

 

Máshol is tapasztalták, hogy a rendőrök aktívan igazoltatják a gyanús alakokat, valamint hogy a szállodákban is komoly átvilágításokat tartanak.

vlcsnap-2016-03-12-15h40m50s100
Kép: P. Gergely felvételeiből

 

Kollégánk nem különben a Sounds of Sahara elevezésű fesztivál miatt utazott az országba, amit a Csillagok háborúja díszletvárosában rendeztek meg. Az esemény teljesen tunéziai kezdeményezéssel jött létre, és a szervezők igyekeztek az elektronikus zene legjobbjait invitálni a fellépők közé.

„Ez számunkra is érdekes volt. Az elején még mi sem tudtuk mire számíthatunk. Nagyon színvonalas rendezvény volt. A zene nagyon jó volt. A hangtechnika, a fényvilágítások, minden ami egy ilyen fesztiválhoz szükséges, azok első osztályúak voltak.”

 

vlcsnap-2016-03-12-15h38m45s136
Kép: P. Gergely felvételeiből

 

Természetesen itt sem volt minden hiánytalan. A mosdók nem kifejezetten az európai igényeknek megfelelően voltak kialakítva, valamint az árak sem voltak olyan alacsonyak.

„A mobil WC-k kicsit viccesek voltak. Egymásután felsorakoztattak 20 db WC-t, és amit csináltak az csak annyi volt, hogy ástak egy jó nagy gödröt, majd gyakorlatilag oda fojt le minden. Miután a fesztivál elkezdődött ez egy óra múlva teli lett. Szóval oda elmenni elvégezni a dolgunkat nem volt egy jó dolog.”

 

Ettől függetlenül az ellátásra nem volt panaszuk. A vizet és az innivalókat is oda vitték. Az áramot pedig generátorokkal biztosították.

„Az itthoni fesztivál árakat be lehet kalkulálni.”

 

vlcsnap-2016-03-12-15h39m51s29
Kép: P. Gergely felvételeiből

 

A részvevők között főleg helyiek voltak, miután nem nagyon hirdették meg az eseményt.

„Ezt a szervezők is elmondták nekünk, hogy az utolsó pillanatban döntöttek arról, hogy megszervezik ezt a fesztivált, és ők is elismerték, hogy számos hiányosság, és hiba volt a szervezésben, ugyanis ez nem volt nagyon meghirdetve.”

 

Majd a globoport.hu újságírója viccesen ki tért arra is, hogy nőkkel is alig találkoztak a fesztiválon.

„A nőket, a lányokat nagyítóval kellett keresni”

 

vlcsnap-2016-03-12-15h48m22s14
Kép: P. Gergely felvételeiből

 

A fesztivál helyszíne egyébként a helyiek számára tevével könnyen megközelíthető, a külföldiek pedig terepjárókat vehetnek igénybe. Egyes lakosok a teherautó platóján utazva érkeztek a fesztiválra, de voltak olyanok is, akik a hosszabb utat gyalog tették meg.

A négycsillagos, medencével rendelkező szállásukra egy rossz szava sem volt az újságírónak. Sőt, a helyet, a szolgáltatásokat és az ellátás kifejezetten dicsérte, ahogyan az ételeket is, amiből megpróbált minél több jellegzetes tunéziai fogást megkóstolni.

 „Mondhatnám majdnem lakosztályt kaptunk és minden igényt kielégített.”

 

Hallgasd te is az Inforádió Világszám műsorát az FM 88,1 MHz-es frekvencián dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével! Péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától.

Borítókép: P. Gergely felvételeiből

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta