120 veszély leselkedik rád az ágyban

Rovat

Megosztás

Nem bírsz elaludni, mert horkol a párod? Kellemetlen helyzet, és hozzá még veszélyes is. Mit tehetsz?

Az emberek életük körülbelül egyharmadát végigalusszák. Ez napi nyolc órát jelent. Ha ennél kevesebbet fordítunk pihenésre, nem teszünk jót szervezetünknek. Nem árt mértéket tartani a bulizásokkal. Persze nem mindig tehetsz róla, ha nem jön álom a szemedre.

„Segítség, horkol a párom!”          

Körülbelül 120 alvásbetegség létezik a világon, mondta el G. Németh György, a Juventus Rádió RadioTours című műsorában. Ezek okozója gyakran a sok stressz. Nem meglepő, hogy a folyton idegeskedő magyarok rosszabbul alszanak, mint a világátlag.

Az egyik legzavaróbb alvásbetegség a horkolás, ami nemcsak elszenvedője, de mások életét is megkeseríti. Komoly problémáról van szó, hiszen aki horkol, nem kap levegőt, s akár meg is fulladhat. Szerencsére az alvászavarokat lehet szűrni; magyar kutatók is fejlesztettek ki erre mérőszereket.

Halálos álmosság

Ha már jogosítvány büszke tulajdonosa vagy, soha ne vezess álmosan!

dance-all-night-sleep-all-day-581600_w1000

– Évente 300 baleset történik amiatt, hogy a sofőr nem aludt eleget. Van, hogy több száz km-t vezettek álmosan, mielőtt megtörtént a baj. Ha valaki fáradtságot érez, álljon meg. De nem elég tíz perc pihenés több órás álmatlanság esetén- int óva Vida Zsuzsanna alvásspecialista.

A doktornő azt is hangsúlyozta, ha valaki alvásbetegséggel küzd, vizsgáltassa ki magát, s kezeltesse a problémát.

Az alvászavarok hátterében gyakran lelki okok állhatnak, például egy megrázó életesemény.

– Az alvás minőségét ronthatják a pszichés tényezők, a stressz. Ezek depresszióval és evészavarokkal is járhatnak, például amikor a beteg éjszaka eszik- sorolja Dr. Varga Márta, aki ilyenkor alvás- és evésnapló vezetését ajánlja.

Ahol (majdnem) garantált az édes álom

Március tizedikén tartották Magyarországon az Alvás Világnapját. E jeles alkalomból a World Sleep Day Hungary rendezvényen kiválasztották a legalvásbarátabb szállodákat. A díjazottak a bangkoki Mandarin Oriental és a hazánkban is működő  Accor Ibis lettek. A hotelek kiválasztásánál nemcsak az ágy minősége volt fontos szempont, hanem az is, van-e a szobában füldugó és szemellenző, illetve, hogy megfelelőek legyenek a fényviszonyok. A fal vastagsága pedig alapkövetelmény.

Rihanna-California-King-Bed-Music-Video-rihanna-21876753-1356-644

– Egyszer harmadmagammal szálltam meg egy franciaországi hotelben. Egyik szobatársam nem tudott elaludni, aminek különös oka volt: leszakadt a mennyezet, így minden zajt hallani lehetett a fölöttünk lévő szintről. Egy hazai vidéki hotelben pedig a vékony falakkal gyűlt meg a vendégek baja: áthallatszott a mobiltelefon zaja, de még a szeretkező párok hangja is. Olyan volt, mint egy élő közvetítés- mesélte a rádiós műsor vezetője, Dr. Kiss Róbert Richard.

A hotelek tehát nem mindig jelentik a megfelelő megoldást, különösen azoknak nem, akik kényelmetlenül érzik magukat idegen környezetben. De a két díjazottnak talán ők is adnak egy esélyt.

álmos cica

Ha nem jön álom a szemedre...
Te szoktál horkolni?

(Fotók: wattpad,fanpop, weheartit)

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta