Ezt nézed:  / Pszicho, szex / 3 hiba, melyet a szülők elkövetnek konfliktus közben

3 hiba, melyet a szülők elkövetnek konfliktus közben

Képzeld el, hogy apád/anyád hazamegy este a munkából, teljesen kimerült. Lehuppan a tévé elé, és megnézi a kedvenc műsorát. Próbálja élvezni a csendet és a szabadidőt. Ekkor jössz te, és elkezdesz nyüszíteni. Éhes vagyok, szomjas vagyok, pisilni kell, fáj a fogam, csokit kérek, főzz pudingot, hol a lovam stb. Mit mondhat ilyenkor a szülő, mi az a 3 legfontosabb hiba, amit ilyenkor elkövethetnek?

momyellsatgirl1

„Megígérted.” „Azt mondtad, ha hazaérsz…” „Most akarom.” „Hazudtál, egész nap rád vártam.” „Utállak!” Hülye vagy.”

Ezek mind olyan mondatok, amire egy gyerek hajlamos lehet, ha nem kapja meg, amit akar. A szülő ezt persze számos módon reagálhatja le, kezelni mindenesetre nagyon nehéz. Mit érezhet ilyenkor a szülő?

Amikor egy ilyen helyzet kialakul, gyakorlatilag a gyerek verbálisan bántalmazza, megalázza a szülőt. A szülők általában három módon válaszolhatnak erre: megadás, büntetés, vagy tárgyalás.

1. Megadás

Nem minden helyzetben tud a szülő harcolni. Megadja magát a gyerek akaratának, különösen akkor, ha békét akar abban a pillanatban. Ilyenkor viszont előfordulhat, hogy a gyerek megfélemlít. Amit rosszul tehet egy szülő, az az, ha megadja magát a gyerek igényeinek. Ez olyan, mintha jutalmaznák a visszaélésszerű magatartást. Ez pedig egy rossz példa.

Minden egyes alkalommal, mikor egy szülő átadja magát a gyermek szeszélyeinek, fenyegetésének, akkor azt az üzenetet küldi: a megfélemlítés beválik. Így legközelebb is zaklatni fogja a szülőt, és meg is kapja, amit akar. Elvégre azt tanították neki, hogyha elég erőszakos, akkor a szülő úgyis megadja magát.

2. Büntetés

Amikor egy gyermek zaklató üzemmódba vált, akkor igen hamar átmehet zsarnokba. A gyermek agresszív viselkedését egyes szülők tükrözni kívánják, és hasonló erőszakos magatartással válaszolnak. Ez a viselkedés ritkán jön önmagától, a gyermek váltja ki saját viselkedésével.

Ilyenkor a szülő hajlamos elveszíteni a fejét, ekkor jön a kemény büntetés, és a csaták végén lesz egy győztes és egy vesztes. A szülők ilyenkor a hatalmukra támaszkodva érik el a győzelmet. Az eredmény: valaki boldog, valaki nem.

buntetes

Azok a gyerekek, akik rendszeresen büntetést kapnak, megvetőek és elutasítóak lesznek, sőt komolyabb viselkedési problémák is kialakulhatnak náluk. Lehetnek például dacosak, ellenszenvesek, vagy némán ellenállók. A frusztráció és a befelé fordulás szorongáshoz, vagy depresszióhoz is vezethet. A folyamatos konfliktusok megzavarják az egész család életét.

3. Tárgyalás

Van olyan is, hogy a gyerek összeomlik, a szülő pedig megpróbálja megérteni, megpróbálja meghallgatni, megismerni az álláspontját, elképzeléseit. Érthetővé válik az, hogy miközben a gyerek egész nap várt arra a bizonyos dologra (ami számára fontos), a szülő hazajön, és leheveredik a kanapén, és nem törődik vele.

Ezért a szülő valamilyen szinten enged: mivel a gyerek ideges, és ehhez joga is van. Ezért a szülő alkut köt. A probléma ezzel az lehet, hogy a gyerek a tárgyalást tovább folytathatja, és újra célt érhet el vele. Sok víz partot mos alapon végül teljes célját is elérheti.

Vajon tényleg a tárgyalás a legjobb mód ebben a helyzetben?

A tárgyalás a modern szülő egyik legnépszerűbb módszere. Megpróbálja megtalálni a közös nevezőt a gyermekkel a konfliktusok során, azonban ez egy rossz ötlet. Ad a szülő egy kicsit, aztán még egy kicsit, és mindenki boldog. Tényleg?

IMG_0626

Igen is és nem is.

Ha a tárgyalás célja végsősoron a követelődzés, akkor az táptalaja a folyamatos konfliktusoknak. Ha a megbeszélés során valamit megenged a szülő, azzal ismét helyt ad a megfélemlítésnek. A következő alkalommal a gyerek csalódott lesz, ha mégsem kedve szerint mennek a dolgok. Visszajön a megfélemlítés, mert az vezet a tárgyaláshoz, a tárgyalás során pedig úgyis megkapja, amit akar.

Egy másik hiba, amit szülő tenni tud, az egyezkedés. A gyerek elkezd gondolkodni, hogy mivel juthat előnyhöz. Megpróbál jó dolgokat tenni, jól cselekedni, szorgalmas, azért, hogy jutalmat kapjon.

Például:

Pénzt kér azért, hogy beágyazott.

Jutalmat vár azért, hogy megcsinálta a házi feladatot.

Pénzt kér cserébe a jó jegyekért.

A jó viselkedést nem szabad cserekereskedelemre váltani. A cél elérni az, hogy a gyerek ezt magától csinálja, legyen önálló, legyen önbecsülése. Ekkor lehet elégedett a szülő.

De akkor mi lehet az a 3 dolog, amit viszont tehet a szülő?

A fenti 3 taktika (megadás, büntetés, tárgyalás) rövid távú megoldást jelentenek a problémákra, nem foglalkoznak azok okaival.

conflicts-between-parents-and-teenagers

Higgadtság

A szülők hajlamosak a konfliktusok során kiabálni, büntetni, ami növeli a feszültséget. Az ilyen pillanatokban nagyon fontos a higgadtság. Két lábbal állni a földön, minden helyzetben. Ha nagyon feszült a helyzet érdemes szünetet tartani, hogy mindenki megnyugodjon egy picit.

Később meg lehet fontolni, hogy mi a helyes döntés.

Érzések megerősítése

Soha nem egy rossz dolog megerősíteni a gyerek érzéseit.

“Megértem, hogy csalódott vagy. Én is.”

“Látom, hogy feldúlt vagy. Adj nekem 10 percet, hogy csendben tudjak gondolkodni. “

“Menjünk enni valamit. Majd beszélünk, ha jobban érezzük magunkat. “

A gyerekek pozitívan reagálnak, ha elismerik az érzéseiket. Azonnal megnyugszanak.

Dicséret

teenagers2

Fontos dolog néha dicsérni a gyermeket, kiemelni az erősségeit.

“Én értékelem, hogy beszélgetsz velem.”

“Tudom, hogy ez nehéz neked. Büszke vagyok, el tudtad mondani.”

“Nagyszerű munkát végezték. Fejlődsz. “

A gyerek erősségeinek kiemelése növelni fogja a bizalmat, és éretté teszi a kommunikációt. Ez előnyösebb, mint harcolni.

3 hiba, melyet a szülők elkövetnek konfliktus közben
A te szüleid hogyan kezelnek egy konfliktushelyzetet?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share