A magyar konyha méltán híres világszerte. Sok különleges ételünk van, olyanok is, amik annyira ismertek már a külföldi vendégek számára , hogy kifejezetten azok miatt látogatják meg éttermeinket. Van 3 étel, melyek illata, íze azonnal beugrik bárki számára, bárhol is járjunk a világban.
Jókai-bableves
Jókai Mór, író kedvenc étele volt, amit aztán épp ezért róla neveztek el. Igen tartalmas leves, nagy szemű babokkal, zöldségekkel, paprikás rántással készül. Lényege a füstölt malac köröm, vagy csülök, ami ki nem maradhat belőle. A kész levesbe aztán csipetkét raknak, ami maga is magyar specialitás.
Halászlé
Szinte minden családnál kerül az ünnepi asztalra halászlé. Többféle változata létezik ennek is, másképp készítik a Duna és a Tisza partján élők. Minél többféle halat veszünk hozzá, annál ízletesebb lesz majd a kész étel. A hozzávalókat megfőzve, és átpasszírozva megkapjuk az alaplevet. A paprika, a csípős paprika, a só és egyéb fűszerek után jöhetnek bele a halszeletek is. Van ahol a kész levest /bajai halászlé/ gyufatésztával gazdagítják.
Lecsó
Az egyik legkedveltebb nyári ételünk. A napérlelte paradicsom, a zöldpaprika valamint a hagyma a fő alapanyaga. A zsiradékon megsütött hagymára rátesszük a paprikát és a paradicsomot, sózzuk és fűszerezzük – pl.: bors,őrölt piros paprika, vagy csípős paprika -, s összefőzzük. Minden háztartásban másképp készítik, a főzés felénél lehet tenni bele még: tarhonyát, kolbászt, rizst vagy tojást is üthetünk rá. Tehát igen változatos és ízletes étel.
Kép forrása: Pexels, kemenytojas.com,network.hu, streetkitchen.hu