Ezt nézed:  / Hírek / Utazás / Húsvéti hagyományok szerte a világban #1

Húsvéti hagyományok szerte a világban #1

Nem mindenhol a nyúl hozza a tojást, van ahol a kacsa, a kakukk, a gólya vagy éppen a róka ajándékozza meg a gyerekeket. A legérdekesebb húsvéti hagyományokról hallhattunk ezúttal az Inforádió Világszám műsorában, Dr. Kiss Róbert vezetésével.

Utazzunk egy kicsit távolabbra, mondjuk Kolumbiába, ahol húsvét napján a lányok  fehér ruhába öltöznek, és virágkoszorúval díszítik magukat.  Asztalaikat kukoricás ételekkel terítik, főfogásként pedig göngyölt bárányhúst fogyasztanak. Hogy hangzik? 🙂 Jeruzsálemben fehér ruhák helyett, virágos öltözékben jelennek meg a templomokban. Portugáliában pedig feketébe öltöznek, hogy így emlékezzenek meg Krisztus feltámadásáról.

Kicsit távolabb, Angliában egy fura hagyomány vette kezdetét. Egyes angol területeken vízzel mossák le a kemencében sült kenyeret, hogy elüldözzék a boszorkányokat. De népszerűek a kirakodóvásárok és a felvonulások is a falvakban.

Ehhez hasonló szokásokat azonban nem csak az angolok, de a finnek is megtartanak. Finnországban úgy tartják, hogy húsvét napján a megváltók és a boszorkányok is életre kelnek. A húsvéti menü, gyakran boszorkányalakú sütiket és csokikat is tartalmaz, valamint a gyerekek is boszorkányjelmezben szokták a házakat járni, azzal a reménnyel, hogy kapnak valami finomságot.

Az sem ritka egyes országokban, hogy hatalmas tüzet raknak a megtisztulás jelképével. Olaszországban például szalmabábukat vetnek a tűzre, de Burgenlandban, és régebben még egyes Nyugat-magyarországi területeken is szokás volt ez a hagyomány. Sőt, még Svédországban is, ahol szintén a boszorkányűzéshez van köze az örömtűznek.

A svédek szeretik a családjukkal ünnepelni a húsvétot. Már a nagy nap előtt elkezdődnek a hívogatások, hogy időben összegyűljenek a rokonok és a barátok. A terült-terülj asztalkán a heringgé a főszerep, de az minden formában. Lehet pácolt, hagymás, paprikás vagy mézes, a svédek mindenhogyan szeretik.

Dániában egy nagyon kedves módja van annak, hogy valaki tojást ajándékozzon a másiknak. Annak az illetőnek a nevét, akinek éppen szánják, mindig felírják a tojásra.

Szintén meglepő az a skandináv szokás, amikor nagypéntek napján elfenekelik a gyerekeket, hogy ha csak jelképesen is, de megmutassák nekik, milyen volt Krisztus szenvedése.

Érdekel miként ünneplik meg a húsvétot Spanyolországban, Vesztfáliában, Hollandiában, Olaszországban, Németországban, Belgiumban, Görögországban, Horvátországban és Lengyelországban? Katt IDE! 🙂

 

Húsvéti hagyományok szerte a világban #1
Te melyik országban töltenéd legszívesebben a húsvétot?

 

Hallgasd te is az Inforádió Világszám műsorát az FM 88,1 MHz-es frekvencián! Péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától. ;)

 

Fotók: wallpapermania.eu, i2.wp.com, cdn.sheknows.com