Húsvéti hagyományok szerte a világban #1

Rovat

Megosztás

Nem mindenhol a nyúl hozza a tojást, van ahol a kacsa, a kakukk, a gólya vagy éppen a róka ajándékozza meg a gyerekeket. A legérdekesebb húsvéti hagyományokról hallhattok ezúttal.

Utazzunk egy kicsit távolabbra, mondjuk Kolumbiába, ahol húsvét napján a lányok  fehér ruhába öltöznek, és virágkoszorúval díszítik magukat.  Asztalaikat kukoricás ételekkel terítik, főfogásként pedig göngyölt bárányhúst fogyasztanak. Hogy hangzik? 🙂 Jeruzsálemben fehér ruhák helyett, virágos öltözékben jelennek meg a templomokban. Portugáliában pedig feketébe öltöznek, hogy így emlékezzenek meg Krisztus feltámadásáról.

Kicsit távolabb, Angliában egy fura hagyomány vette kezdetét. Egyes angol területeken vízzel mossák le a kemencében sült kenyeret, hogy elüldözzék a boszorkányokat. De népszerűek a kirakodóvásárok és a felvonulások is a falvakban.

Ehhez hasonló szokásokat azonban nemcsak az angolok, de a finnek is megtartanak. Finnországban úgy tartják, hogy húsvét napján a megváltók és a boszorkányok is életre kelnek. A húsvéti menü, gyakran boszorkányalakú sütiket és csokikat is tartalmaz, valamint a gyerekek is boszorkányjelmezben szokták a házakat járni, azzal a reménnyel, hogy kapnak valami finomságot.

Az sem ritka egyes országokban, hogy hatalmas tüzet raknak a megtisztulás jelképével. Olaszországban például szalmabábukat vetnek a tűzre, de Burgenlandban, és régebben még egyes Nyugat-magyarországi területeken is szokás volt ez a hagyomány. Sőt, még Svédországban is, ahol szintén a boszorkányűzéshez van köze az örömtűznek.

A svédek szeretik a családjukkal ünnepelni a húsvétot. Már a nagy nap előtt elkezdődnek a hívogatások, hogy időben összegyűljenek a rokonok és a barátok. A terülj-terülj asztalkán a heringgé a főszerep, de az minden formában. Lehet pácolt, hagymás, paprikás vagy mézes, a svédek mindenhogyan szeretik.

Dániában egy nagyon kedves módja van annak, hogy valaki tojást ajándékozzon a másiknak. Annak az illetőnek a nevét, akinek éppen szánják, mindig felírják a tojásra.

Szintén meglepő az a skandináv szokás, amikor nagypéntek napján elfenekelik a gyerekeket, hogy ha csak jelképesen is, de megmutassák nekik, milyen volt Krisztus szenvedése.

Érdekel miként ünneplik meg a húsvétot Spanyolországban, Vesztfáliában, Hollandiában, Olaszországban, Németországban, Belgiumban, Görögországban, Horvátországban és Lengyelországban? Holnap ezekről a helyekről is olvashatsz! 🙂

Húsvéti hagyományok szerte a világban #1
Te melyik országban töltenéd legszívesebben a húsvétot?

Fotók: wallpapermania.eu, i2.wp.com, cdn.sheknows.com

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta