Ahogy nálunk a gulyáson, úgy az oroszoknál a céklalevesen túl is van élet, pontosabban étel. Ezek közül válogattunk össze néhányat. Nem mindegyik olcsó, de egy csodás reggeli azért összehozható.
Hering a suba alatt
Hideg előételként, de akár a főétel mellé is fogyasztható ez a saláta. A lényege, hogy a nagyobb darabokra vágott heringet betakarjuk felaprított és fűszerekkel, illetve tejföllel és majonézzel ízesített céklával. Ízlés szerint sajttal is megszórható a teteje. Tálalás előtt akár egy éjszakán át is pihentethetjük a hűtőben, hogy jól összeérjenek az ízek. Fekete kenyér híján pirítóssal is igazán finom, de önmagában is megállja a helyét.
Szoljánka
BMV-nek (bele minden vackot) szokták nevezni a meghatározhatatlan leveseket a vicceskedők a menzán. Ebbe a kategóriába sorolhatjuk a szoljánkát is, de nem rossz értelemben egyáltalán. A tartalmas levesbe, vagy inkább egytálételbe kerülhet kovászos uborka, gomba, káposzta, olajbogyó és tejföl. A húsos változatba elősütött húst, és/vagy kolbászt raknak, de hallal is elkészíthető. A szokásos főszereken kívül citrommal is ízesítik.
Kaviáros palacsinta
A palacsinta legalább annyira közkedvelt Oroszországban, mint nálunk. Viszont ott az édességeken kívül nagyon sokféle sós töltelék is kerülhet bele. Akár még kaviár is. Az mindegy, hogy fekete, vagy vörös. Elegáns előételként, de akár afrodiziákumként is fogyasztható a kaviáros tekercs.
Szirnyiki
Íze és tálalása miatt is leginkább a mi túrógombócunkhoz hasonlítható ez az aprócska lepény. A túrós masszát olajban kell kisütni. Sok mindent kínálhatunk hozzá: tejfölt, lekvárt, édes szószokat, porcukrot. Reggelire és desszertként is kiváló.
Konfetki
Gyakorlatilag végtelen változata létezik az egyenként csomagolt bonbonszerű cukorkáknak. Bár a boltokban külön vannak válogatva, általában többfélét vásárolnak egyszerre. Nagy örömet okozhatunk egy jól összeállított csomaggal. Itthon piacokon, és egyes üzletláncokban is előfordulnak.