90 km/órás száguldás a hóban

Rovat

Megosztás

Sokan a zord tél elől a tengerpartra menekülnek. A merészebbek pedig ellátogatnak az erdélyi havasokba- és milyen jól teszik!

Hogy milyen durva itt a tél, azt bizonyítja, hogy a turisták, hegymászók a vadregényes Békás-szorosban gyakorolnak, mielőtt bevennék a Himaláját. Ez Erdély leghidegebb pontja. Télen 20 fok körüli a hőmérséklet- persze mínuszban.

Az Oltárkõ, tetején kereszttel

A sportok szerelmesei sílécet is ragadhatnak, bár a pályák nem olyan jól felszereltek, mint Ausztriában. Amiben Erdély élen jár, az – kapaszkodj meg! – a motoros szánkózás!

Ne hidd, hogy ez lájtos gyerekjáték! Kiss Róbert Richard turisztikai újságíró az InfoRádión hallható Világszám című műsorában elmondta, hatalmas élményben volt része, amikor részt vett egy motorosszán túrán. Hegyen fel, völgyön le- egyhamar nem fogja elfelejteni. Ehhez képest az Északi sarkköri nyugodt szánkázás semmi!

motorosszan 003

„ Egy ismerősöm szánkója belesüppedt a 2 méteres hóba. Amikor ki akart szállni, ráborult a jármű. Később azt a tanácsot kapta, ha megint ilyen baleset éri, álljon terpeszben. Barátom legközelebb így is tett- és csak derékig süllyedt a hóba.”

De legalább a téli álmot alvó macimedvéktől nem kellett tartania.

TothAttila-TelErdelyben
Tóth Attila: Tél Erdélyben

Hódolat Hungáriának

Gyergyószentmiklóson nagyon fontos december 6-án névadójuk ünnepe. A Szent Miklós Napokon nagy tömeg gyűlik össze. Ilyenkor ajándékosztás vár a kicsikre.

10846126_721546347952288_1269936224364178250_n

Kiss Róbert Richard is járt itt télen.

„ A gyergyószentmiklósi polgármester felajánlotta, hogy elvisz minket a Gyilkos-tóhoz.  Átlagosan 50 percet vesz igénybe az út egyik pontból a másikba, mi viszont a jeges időben szédületes tempóban, 25 perc alatt odaértünk. 90-nel mentünk.”

 

Kellemes úti cél lehet télen az ötven falut számláló Kalotaszeg is, ahol elevenen élnek a népszokások; a lakosok táncházban mulatnak . A turistákat nagy szeretettel várják, az asztal roskadásig telik velős csonttal, forró húslevessel.  Kalotaszeg fő látványossága egy 13. századi templom,  de a kalotaszentkirályi 20-30 szobás (!) cigánypaloták is ámulatba fognak ejteni.

Marosvásárhelyen a menü érdemel említést: pazar töltött káposzta és a Szindbád hangulatát idéző velős csont várja a motoros túrát túlélőket. A finom ebéd elfogyasztása után sétálhatsz a belvárosban és meghallgathatsz egy hangversenyt a piros-kék-fehér cseréppel díszített Kultúrpalotában. Az épületen ez a szép felirat olvasható: Hódolat Hungáriának.

800px-Hódolat_Hungáriának

Ha Erdélyben telelnél

Mindenképpen strapabíró autóval indulj útnak – nemcsak a jeges utak, de a kátyúk miatt is. Nem kell mélyen a zsebedbe nyúlni. A szállások ilyenkor olcsóbbak, mint nyáron, viszont az ünnepekkor telt házra számíts.

Leontopodium nivale-130513-bl

Ízleld meg az itteni mézet, kortyolj a fenyőtoboz szörpből, és a kalotaszegi kolbásznak is hagyj helyet a gyomrodban! S mindenekelőtt: gyönyörködj a hófödte csúcsokban, fehér fenyőkben, befagyott tavacskákban és a csodaszép havasi gyopárban (figyelem, védett!). Készülj fel, izgalmas karácsony lesz.

(Fotó: nagynap.hu, abda.network.hu, motorosszan.hu, Gyergyószentmiklós Város Facebook ,Wikipédiakataferikertje.blogspot.com)

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta