Az utca kamasza megmondja! – II. rész

Rovat

Megosztás


Utca Kamasz Embere sorozatunk második részéhez érkezett. Ezúttal a Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Budapesti Tagintézményének diákjait faggattuk.


 A Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium székhelye Pannonhalmán van, de több városban  működnek tagintézményei, így a főváros VIII. kerületében is. A budapesti keresztény iskola egy éve költözött a Práter utcába, ahol már sok mindent kiépítettek. Szeptemberen indult az első kilencedikes osztályuk, most kezdődik a következő tanév felvételi  időszaka, illetve felnőttoktatás várja az idősebb korosztályt.

 

Közelítve az iskolához, magára hagyott fenyőfával és madárürülékkel találkoztam a Corvin közben.

DSC03284

DSC_2005

Szerencsére a Práter utcába érve már tisztaság fogadott – akárcsak a Trefort gimnáziumnál. A Pál utcai fiúk szobra büszkén őrizte a rendet. Természetesen nem sétáltam haza elégedetten, miután felmértem a terepet.Utánajártam, minek, vagy inkább kinek köszönhető mindez.

DSC_2007

DSC_2008


  • Habár nem jeleztem előre érkezésemet, Halmi Gábor tagintézmény-vezető készségesen fogadott.

“Földrajztanárként is szívügyem a környezetvédelem. Nemcsak otthon gyűjtöm szelektíven a hulladékot; az iskolában is külön tárolóba tesszük a feleslegessé vált műanyagot és papírt. Emellett elemgyűjtő is van az épületben. Ez szintén fontos, hiszen veszélyes hulladékról van szó.”

Vajon milyenek a diákjai? Ők is ilyen fontosnak tartják Földünk védelmét?

– Nem jellemző rájuk a környezettudatos gondolkodás. Szép lassan, személyes példamutatással tudunk ezen változtatni. Egyszer megkérdeztem: „Nem bántja a szemeteket a földön hagyott hulladék?”, mire ezt válaszolták: ”Legyen több kuka!”. De hiába a sok kuka, ha mellé dobják azt, ami belevaló. Egy másik alkalommal megnéztük, mennyi levegőt teszünk nap mint nap a kukába ahelyett, hogy az üres dobozokat, palackokat összelapítanánk, akkor ugyanis sokkal kisebb helyet foglalnak el.

Karácsonyi fenyő helyett ágak

Kíváncsi voltam, mi lett az iskolai karácsonyfa sorsa: eltüzelték? Odaadták valakinek? Esetleg műfenyőt állítottak fel az aulában? Kiderült, egyik sem.

– Nem volt karácsonyfája az iskolának. Igaz, felvetette valaki, hogy hoz egyet, amit aztán hazavisz, így kétszer is lehet hasznosítani. A szomszédom épp gallyazta a fenyőjét, ennek a lehullott ágaival dekoráltuk ki a termet.Karácsony elmúltával ezeket csomagba gyűjtöttük, amit aztán zöld hulladékként elszállítottak – mesélte a tagintézmény-vezető.

2014_12_advent_9.o_tanteremdiszites_13


Hiába nem állítottak karácsonyfát, pár nemtörődöm lakó az iskola elé helyezte le a saját fáját az ünnepek után. Mások a kutyájuk piszkát nem képesek eltakarítani az utcáról, illetve cigicsikkek is előfordulnak. Ezek viszont nem az itteni diákok művei.

DSC_2010


– Tanulóink és a kollégák többsége nem dohányzik. Az iskolában ez különben is tilos. De a diákok nem hagyhatják el az épületet órák között sem dohányzás, sem más célból.

Megkérdeztük a Szent Benedek iskola diákjait is, mennyire környezettudatosak, illetve mit kezdenek az elszáradt, tűleveleit vesztett karácsonyfával?

Ádám (15): „ Fontosnak tartom, hogy a környezetem tiszta legyen, ahogy a szüleim is. Otthon szelektíven gyűjtjük a szemetet. A fenyőnkre pedig elégetés vár.

Lilla (16): „ A környezetvédelem azért fontos, mert kihat az egész életünkre, ahogy bolygónkra vigyázunk. Velem már megesett, hogy eldobtam a szemetet, de rám szóltak. Azóta nem teszek ilyet. Otthon szelektíven gyűjtjük a hulladékot, a fenyőt pedig egy kijelölt helyre fogjuk vinni, onnan szállítják el.”

Klaudia: „ Engem annyira nem foglalkoztat ez a téma. A műanyagot és a papírt külön gyűjtjük, de ennyi. Mi műfenyőt állítottunk, de ebben sem a környezetvédelem vezérelt, hanem mert olcsóbb, mint az igazi. És nem kell utána annyit takarítani.

Márton (15): „ Még sosem fordult elő velem, hogy szemeteltem volna. Szelektíven szoktam gyűjteni a hulladékot. A karácsonyfánkat egy ismerősünknek adjuk oda, tűzifának.”

A négy megkérdezett diákból hárman fontosnak tartják a Föld megóvását- nem rossz arány. A szelektív hulladékgyűjtés pedig már-már annyira hozzátartozik mindennapjaikhoz, mint a fürdés és fogmosás.

A Szent Benedek iskola diákjai tehát jelesre vizsgáztak- bízunk benne, hogy a jövő generációjának ők is átadják azt, amit itt tanultak.

 Szerző: Fekete Fanni

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta