A Parasztétteremben így fogadták anyámat: Ülj le a valagadra, banya. Szegény anyukám percekig nem tért magához -számol be a világszám.hu újságírója egy Párkányban lévő étteremben történt eseményről.
Aztán kicsit felengedett, amikor mutatták a kiírást, mely szerint itt mindenkivel úgy viselkednek, mint egy középkori paraszti étteremben. A vendéget zsiványnak, boszorkának vagy épp banyának szólítják, ha pedig kell a sótartó, megkapod az ukázt: Pattanj, és hozd el magadnak a másik asztalról.
A Nobuban szocializálódott vendég az első percekben itt csak levegőért kapkod. De mindenki mást is meglep a stílus. Drága édesanyám étkezési szokásai is valahol a Michelin-csillag és a csirkefarhát között vannak félúton, viszont hetven év alatt olyat még nem tapasztalt, hogy így válaszoljanak neki a vendéglőben, amikor nem ért valamit: Süket vagy, banya?
A fiatalabb vendég kobold vagy macskajancsi, ha csinos, fiatal lány, akkor talán megússza boszorka megszólítással. A mosdó simán csak szaroda, távozáskor pedig arra bíztatják a jóllakott utazót, fingja tele a kocsit bátran, nem szégyen az.
Az étlap is kacifántos, hadd szokja a paraszt a stílust. A menü szlovák és magyar nyelvű, hisz a vendéglő Párkány városában, a határon túl, Esztergom mellett található. A szórólapjukon feltüntetett hitvallásuk szerint a cél, hogy ez legyen Európa legszemtelenebb fogadója. Bizvást állíthatom, ezt sikerült elérni.
A belső termet a paraszti élet eszközeivel díszítették, kívül padokra ülhetnek le a vendégek. Ha túl kemény az ülés, akkor párnákat, ha hideg van, takarót vehetnek ki maguknak a látogatók kis kosarakból.
Ami miatt a sok paraszt az első sokk után mégis visszatér, az az ételek mennyisége és minősége. A házias ízek, hatalmas csülkök, vastag kolbászok, szaftos knédlik mámoros világa ez. Drága édesanyám is túltette magát az állandó banyázáson, és még elvitelre is akart rendeli a rendkívül finom kolbászból. A banya kettő, vagyis a nővérem is csomagoltatott otthonra az ízletes húsokból.
A számla azért úriasra sikeredett, bár ez nyilván az erős euró miatt is van. Drágának azért nem mondható a hely, az élmény és az óriási adagok miatt pedig mindenképp megéri idelátogatni. Ráadásul gyakorolhatjuk, hogyan kell villa nélkül enni úgy, hogy a pofánkon és a kezünkön kívül más ne legyen zsíros. De ha mégis így lesz, az se gond, irány a szaroda, ahol rendbe teheti magát az utazó, és még kedves felirat is ad iránymutatást: Nyomd a gombot, paraszt!