Dallos Ferencnek a vendéglátás az élete. Több gasztronómiai vállalkozás kötődik hozzá Budapesten, de például Szegeden is az ő neve fémjelzi a Katedrális Éttermet. A Csabai Kolbászfesztiválon évek óta ő a zsűri elnöke.
– Mit szeret a legjobban, ebben a szerepkörben?
– Eleinte a szárazkolbászokat zsűriztem, aztán beszippantott a fesztivál semmihez sem hasonlító hangulata. Ez minden éven idehoz.
– Ön is készít prémium minőségű kolbászt. Mi a titkos receptje?
– Az én titkom az, hogy az igazi Csabai kolbász receptje alapján készítem a kolbászt. Amire nagyon odafigyelek, hogy a hozzávalók mindig minőségi alapanyagok legyenek.
– Gasztronómiai érdekeltségei elsősorban a prémium ügyfél szegmenst célozzák meg. Hogyan változnak a fogyasztói igények, és hogyan szolgálja ki ezt a kolbászfesztivál?
– Szeretem a fine dining világát, amelyre azt szokták mondani, hogy az az étkezés művészete. Ott szinte műalkotások kerülnek a vendég elé, azonban tudomásul kell venni, hogy a többség másra tart igényt. Viszont úgy gondolom, hogy magyaros ételeket, a sült kolbászt, de akár egy lángost is el lehet úgy készíteni első osztályú alapanyagokból, és lehet úgy tálalni, hogy az fantasztikus gasztronómiai élményt nyújtson.
– Ön segít barátjának Hégely Sándornak a Gourmet Bisztró működtetésében. Milyen hagyományőrző különlegességekkel készülnek?
– Az legyen meglepetés, de annyit elárulhatok, hogy az előkészített, minden összetevőjében minőségi ételek ott, frissen nyerik el végső formájukat. Ráadásul egy csabai cukrászüzem kétféle különlegességet is készít a vendégeinknek kifejezetten erre az alkalomra – érdemes lesz belekóstolni a kínálatba.
A cikk a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programjának támogatásával készült.