Fenékbe billentés a szalagavatón? Régen és most

Rovat

Megosztás

Korábban már elmondtátok, ti hogyan készültök a szalagavató bálra, most pedig megnézzük, vajon honnan ered ez a hagyomány, illetve milyen változásokon esett át ez az este!

A bál eredetileg az 1830-as éveből eredeztethető, Selmecbányán tartottak először táncos estét a végzős diákoknak. Akkor még valetálásnak hívták, és még a bál előtt a ballagáshoz hasonlóan egy menettel kezdődött az esemény, ahol a végzősök kalapjukban egy tölgyfalevéllel járták keresztül a várost, a sor elején pedig egy botra tűzött tölgycsokrot vittek.

valétálás: a valete latin szóból alakult ki, jelentése éljetek boldogul.

A séta végén az alsóbb évfolyamosok fenékbe billentéssel búcsúztak idősebb társaiktól.

A szalag természetesen jelen volt már itt is, egy zöld selyemszalag pihent minden végzős szíve fölött, ami az identitás jelképe volt.

A modern időkben már sokkal inkább a jelképességről, és persze a külsőségekről szól az este. A végzős fiúk és lányok egyik legfontosabb gondolata az este előtt – és talán közben is végig – az, hogy ők legyenek a legszebbek a tánc közben, úgy, hogy még véletlenül se rontsák el a keringőt. Az eseményre a közvetlen családtagok kapnak meghívást, akik szemtanúkként figyelhetnek. Az osztályok bemutatják mennyit fejlődtek a 4-5 év alatt.

A bál legfontosabb, és talán a legnehezebb része is a keringő.

Természetesen a kezdeti években ez még nem volt hagyomány, ott inkább a hagyományos néptáncok, mint például a csárdás volt az est fénypontja.Mivel mostanra a keringők lettek a fő táncok, ezért minden osztály választ magának egy másik előadást is, amivel egy kis felüdülést, poént vihet az estébe. Ilyenkor már felszabadultabban adják elő a különböző témájú lépéseket, legyen az akár egy paródia is.

Amiben nagyobb változás ment végbe, az az öltözet.

A kezdeti évtizedekben ez nem volt fontos, manapság (ahogy mindenhol az életben) az a diákok prioritása, hogy látszódjon minden egyes forint, amit a ruhájukra költöttek. A lányok szinte már esküvői ruhában csillognak, míg a fiúk vagy öltönyt vagy szmokingot viselnek a szalagavatón. Ezzel kapcsolatosan érdemes megemlíteni, hogy bár minden srác úgy kezdi az első megbeszélésen, hogy ő nem fog pincérnek, illetve pingvinnek öltözni, de végül mégis beadja a derekát, hiszen így az igazi a képi összhang a keringő közben. 

Láthatóan csak 1-2 esemény tűnt el és formálódott át az évszázadok át, így az igazi üzenet megmaradt: mutassátok meg, hogy mennyit változtatok az iskolai évek alatt, mennyivel letettek érettebbek és azt, hogy készen álltok a felnőtt életre, hacsak jelképesen is!

….Aztán persze, ha a szülők már elköszöntek, indulhat az afterparty!

Főkép: vetesigimnazium.hu

GIFek forrása: Giphy

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,185RajongóLike
177,760KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta