Fergeteges siker volt a Tiszta Városok rendezvénye

Rovat

Megosztás

Középiskolások ezreit mozgatja meg Európában évről évre a Tiszta Városok rendezvénysorozat. A magyarországi Tiszta Városok rendezvények ékköveként egy izgalmas középiskolás vetélkedőt szerveztek a Than Károly Ökoiskolában, és itt adták át a hulladékruhák tervezőinek díjait is. Az esemény egésze több versenyt is magába foglalt.

(szerző: Zelei Violetta Anna)

 A környezetvédelem kreatív jegyében telt a középiskolás diákok tegnapi napja. Az egész iskola megmozdult e jeles eseményen. Voltak kvíz és labdavetélkedők, és a diákok  dalban és versben mondták el, mit jelent számukra az ökotudatosság.IMG_1880_1

 

Hetekkel ezelőtt készültek az ifjak. Van, aki éjt nappallá téve ragasztott, vágott, varrt, annak érdekében, hogy a rendezvény egyik fő számán a hulladékruha divatbemutatón kreációja bemutatkozzon. Fiúk és lányok összesen 37  ruhát mutattak be tervezőikkel. A zsűri a kreativitás, a ráfordított idő és az összhatás alapján bírálta el a bemutatott munkákat. Megkötés volt a szelektív hulladékok felhasználásának kreatív módja.

37  kifogástalanul kreatív ruha közül ám csak 3 kreáció zsebelhette be a nyereményeket.

győztesek tiszta városokA divatshow győztese: Szőnyi Bianka – Benev Dénes modellpárosa a 13. évfolyamból. Ruhája műanyag, textil és papírból valósult meg. Az alkotás fantáztia neve „Doboz”.  Talán mert egy dobozban bukkantak rá a kellékekre? Ezt nem tudjuk, mindenesetre ők vitték a prímet, no meg az 50 ezer Ft főnyereményt.

 A divat és a környezetvédelem kombinációját színesítette Réthy fashion  „kékséges” kollekciója is, amit a Diamond Models Rivercast modelljein láthattunk. Ezen kívül a versenyző csapatok is elindítottak egy –egy embert a hulladékruha divatbemutatón, de ez az értékelés már a csapatok összpontszámaiban landolt.

réthi fashion divat
Réthy fashion divatbemutató

A kvíz és labdajátéktól sem riadtak el a nebulók. A kérdéseknél környezetvédelmi, és Budapest szelektív hulladékgyűjtésével kapcsolatos kvízbombákat kaptak a bátrak. A zsűri, a középsuli.hu munkatársai, vezetősége nem volt engedékeny, sem pedig szőrös szívű, egy-egy félig jól megválaszolt kérdés esetén is pontozták az illetőt. A csapatversenyek első három helyezettje a divatbemutató díjazottjai után: 50 ezer ,30 ezer ,20 ezer Ft-tal és egy oklevéllel térhetett haza. Ezen felül minden részvevőnek átadták a Világtörténelem legszebb női című könyvet.

A verseny vége felé nem láttam nagy esélyt a győzelemre, de élveztem az egészet. A kedvenc feladatom pedig a versírás volt. Nemcsak szelektálással védem a környezetet, felszedem az eldobott szemetet is, és feleslegesen nem használok műanyag zacskót. Ha megnyerném a pénznyereményt, mindenki megkapná a részét, és saját magára költené..” – mondta el  Noémi (18), aki a vetélkedőn vett rész.

Agyőztes csapat

A nyertes Balaton csapat.

A szintén játékos 18 éves Áron szerint esélyesek voltak a győzelemre, mert hulladék ruhájuk sikert aratott. A labdadobálós játék volt a kedvence.

„Amennyiben megnyerné a csapat az első díjat, az osztálykirándulásra költenénk el. Fontosnak tartom a szelektálást, de zöld hulladék külön tárolását is aktívan gyakorolom.

– nyilatkozta a verseny alatt Áron.

A Tiszta Városok rendezvény számtalan diák kreativitását megmozgatta, ami azért nem rossz hír, hiszen a projekt 14-29 éves fiatalok elérését tűzte ki célul.  Az, hogy mennyire lesz tiszta a városunk, nagyban a mai fiatalokon is múlik. A tiszta városok mozgalom célja megérinteni ezt a generációt, főképp a környezetvédelmi értékeink megóvását hirdetve, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát hangsúlyozva, egyetemesen az újrahasznosítás lehetőségével. A három országban jelenlévő ( Magyarország, Románia, Szlovákia) rendezvénysorozat évről évre sikeresebb.

https://www.youtube.com/watch?v=nxs0-iU9IMc&feature

 

Találkozunk  február 14-én a Szerelempartyn. 😉

Fotó:  Középsuli.hu

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta