Hogy tudtak a maják ezen a gyönyörű helyen világvégét jósolni?

Rovat

Megosztás

Az Inforádión, a nemsokára 1500. adását ünneplő Világszám című műsorban ma este izgalmas mexikói kalandokról hallottunk Dr. Kiss Róbert Richárd, Prima Primissima díjas újságírótól. 

Gyakran hasonlítják Mexikót Egyiptomhoz. Ennek az az oka, hogy mind a két helyen vannak piramisok, de tudni kell, hogy ezek más funkcióval bírtak anno, és felépítésükben is eltérnek egymástól. Mindkét helyen olcsónak számít a nyaralás, leginkább azért, mert az itt élők, nagyon szegények a turistákhoz képest. Mexikóban fehér a homok, kellemesek a hullámok.

Mexikóban sokszor az átlagnál többször nézik a taxisok a turistát madárnak, de legendásak a sofőrök Egyiptomban is a pénzéhességükről. Dr. Kiss Róbert Richárdnak van is a témával kapcsolatos sztorija.

Egy egyiptomi út folyamán a taxis fontban számolta az út árát, csak nem egyiptomi, hanem angol fontban. Mexikói taxis hiénák is megpróbáltak mélyen belenyúlni a Prima Primissima díjas újságíró zsebébe: maja dollárban várta volna az összeget az út végén a sofőr. az elismert újságíró érthető okokból mondta is neki, hogy nem hallott még maja dollárról, a taxis viszont állította, hogy az bizony létezik. Szerencsére kompromisszumképessé vált, és újra számolják az összeget, így nem volt annyira vészes a végösszeg. Tanulság: minden országban meg kell állapodni arról, mennyit kóstál a viteldíj, és milyen pénznemben értendő az.

 

Nem csak a taxisok próbálnak spórolni és meggazdagodni a turistákon. Egy motelben, ha sokszor töltöd fel a kamerád akkuját, akkor azt veszed majd észre, hogy hirtelen nem lesz áram. Mexikóban is ki lehet próbálni az ejtőernyőzést, ígérnek fotókat is borsos áron. Nem egyből adják oda a képeket, megígérik, hogy házhoz küldik. Dr. Kiss Róbert Richárdé csöppet késik, most nyolcadik éve, hogy még nem jött meg.

Kirándulásra lehet autóbusszal menni, szervezett túrákon, de akár kisebb utakon is mehetünk. Az autópályát Cancún és Chichén Itzá között dzsungel szegélyezni. Nem olyan, mint az Amazonas, hanem sűrű, áthatolhatatlan, bozótos az egész. A benzin olcsó, száz forint körül van, és mégis panaszkodnak ott, hogy Venezuelában 30-40 forint egy liter. Érdemes gyakran tankolni, előfordul, hogy 300-400 kilométer van két benzinkút között. Az autópályán meg lehet fordulni bárhol (persze van arra kijelölt hely is), mert arrafelé nincs sem sövényvédő, sem kerítés.

Cancún

 

Mexikóban általában kellemes idő van, februárban volt már 18-24 fok is, szóval nem úgy kell elképzelni, hogy ott mindig hatalmas a hőség. Dr. Kiss Róbert Richard szilveszterezett már Acapulcoban, akkor körülbelül 37 fok volt az óév búcsúztatásánál.

Acapulco tűzijáték

 

Chichén Itzá maja-tolték piramisa négyzet alapú. Ha felér valaki a tetejére, több kérdés megfogalmazódik benne. Nem csak filozofikus jellegűek, hanem az is, hogy hogyan is fog onnan lejutni. Ha a helyi hatóságok éppen engedik a felmenetelt, akkor a visszautat érdemes előre megtervezni, mert a lépcsők lejtenek lefelé. Szerencsére van kötél, amely segítségével le lehet ereszkedni.

Kukulkán piramis

A piramis és a maja város a bokrok sokaságából álló dzsungel közepére épült. A Kukulkán piramis mellett van még egy csillagvizsgáló is, és a Harcosok temploma. A piramis tetején van egy kamra, állítólag itt áldozati szertartások voltak, és a piramis tetején lévő kamrában várakoztak az áldozatok. Nem csak külső, hanem nagyon szűk járatú, levegőtlen, meleg belső lépcsősor is van. Állítólag itt közlekedtek a szertartást vezető papok.

A Kukulkán piramis mellett van még a világ első focipályája, mivel a maják már játszottak focijátékokat. Itt bizony nem volt lazsálás, ez foci volt a javából. Nagy volt a tét, a veszteseket felajánlották az Isteneknek áldozatként.

20141218yucatanfelsziget2
Ősi maja focipálya

 

A harcosok csarnoka egy nagy oszlopcsarnok, oszlopok százával. A Kígyóisten és jaguárfej díszítés gyakori, mivel a jaguár kultikus állat. A bőrébe burkolóztak a papok is.

A harcosok csarnoka

 

A tengerparti részen szép természeti kincsek nyugszanak.  Xel- Ha, természetes vidámpark, és Xcaret természeti csoda. A természeti parkban érdemes élvezni a szolgáltatásokat. Xcaret lagúna, helyben van egy dzsungel is, étterem, múzeum.

Xcaret lagúna

 

Az egyik legnagyobb attrakció a delfinidomítás Xcaretben. Fontos, hogy a delfineket zárt ujjakkal, nyitott tenyérrel kell simogatni. Delfinidomítás sok helyen van a világon, de olyan gyönyörű földalatti folyó, ami egy lagúnába torkollik, csak Xcaretben van.

Delfinidomítás Mexikóban

 

 

Foto: richardcassaro.com, medtrip.com, realacapulco.com, posadasantiagomx.com, upload.wikimedia.org, origo.hu, d1ciw9phtlkz3p, kissrobertrichard.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta