Hogy válaszd a legjobb cipőt sportoláshoz? – Segítünk!

Rovat

Megosztás

Szívesen sportolnál komolyabban, de nem tudod, hogy milyen cipők lennének a legalkalmasabbak olyan sportokhoz, mint a futás, súlyemelés, vagy a manapság nagyon divatos zumba? Segítünk! Hiszen igaz, hogy az Adidas Stan Smith most ismét trendi, de abban mégsem futhatsz, nemde?

A sneaker trend továbbra is hódít, idén még a Chanel couture kifutóján is megcsodálhattunk néhány hihetetlen darabot, de te ne kövesd el azt a hibát, hogy CSAKIS az alapján választasz cipőt, hogy melyik épp a legtrendibb fazon, vagy melyiknek a legmenőbb a színe. Jó néhány divatos típust utcai viseletre terveztek és nem “valódi” sportolásra, így nem is igazán alkalmasak arra, hogy hosszú távon abban terhelt a lábaid! A valódi sportcipők a megfelelő helyeken párnázottak, jól tartják a bokádat de nem szorítanak. Fontos, hogy a megfelelő sporthoz a megfelelő cipőt válaszd, hiszen így tudod elkerülni a sérüléseket és lábadról, térdeidről és hátadról így tudod levenni a terhelést, ami rendszeres sportolásnál elengedhetetlen.

Most adunk néhány tuti tippet ahhoz, hogy megtaláld a számodra tökéletes párt!

1. Megfelelő időközönként cseréld le a cipődet

Gyakran megesik, hogy még a rendszeres sportolók sem tudják, milyen gyakran szükséges cserélni cipőiket, főleg a futócipőket! Persze egy igazán jó cipő nem olcsó,  de biztonságod és egészséged érdekében muszáj, hogy megfelelő támogatás jöjjön a lábad felől!

Ha a cipő talpán és sarkán már igencsak látszanak a viselés nyomai, vagy már nem érezhető a cipő hiper-szuper rugalmassága, akkor itt az idő beújítani egy másikra. A futóknál mérce a cipőben megtett távolság,  a szakértők ajánlása szerint egy pár cipő körülbelül 800-1000 km-t is kibírhat. Tapasztalat: ha félmaratonra készülsz érdemes a felkészülés elején beszerezned egy új darabot, abban végigcsinálnod a felkészülés, majd abban lefutni a versenyt, így biztosan kényelmes lesz, hiszen már hozzászokott a lábad, de még nem fog érződni, hogy közeleg a csere ideje!

2. Ne becsüld le a lábméret fontosságát!

Bármilyen hihetetlen, már egy kis sétálás közben is megnövekszik kissé a lábméreted, megduzzadnak lábujjaid,  futás közben pedig ez hatványozottan igaz. A futócipőknek körülbelül egy számmal kell nagyobbnak lenniük a normál cipőidnél azért, hogy ne nyomja majd megdagadt lábfejedet, és azért is, hogy futás közben kissé mozgó lábadnak helye legyen és ne legyen túl merev, legyen mozgástere!

3. Tudd, hogyan fogsz edzeni

Ideális esetben, a különféle edzésekhez mind más-más cipő kell. A legfőbb különbségek a futócipő és az egyéb sport specifikus cipők között vannak, amiket cross-training cipőknek neveznek, de ide tartoznak az egy-egy sportra specifiálisan kifejlesztett cipők is. A futócipőket leginkább csak előre-hátra mozgásokra tervezték, az egyéb  sportcipők viszont oldalirányú mozgásokra is alkalmasak. A kosárlabdapályán például a lábad folyamatosan fordul, tekeredik, ezért olyan cipőre van szükséged, ami ehhez megfelelően flexibilis.

Ha nem szeretnél nagyobb összeget beruházni és külön cipőt venni minden edzésfajtához, azt javasoljuk, az alapján dönts, hogy milyen típusú mozgásokat végzel a leggyakrabban.

Futáshoz, súlyemeléshez és tánchoz például egy futócipő a legalkalmasabb, párnázott talpa, rugalmas sarka, megfelelő tartása miatt. Légy óvatos viszont a cross training cipőknek tituált daraboknál, ezek sok esetben inkább utcai sneaker-eket takarnak, mint valódi sportolásra alkalmas darabokat! Nézz a neten ajánlókat, keress véleményeket az adott modellről, és mindig szakboltban vásárolj sportcipőt, ahol szakképzett, tapasztalt eladók állnak rendelkezésedre!

4. Ismerd meg milyen típusú a lábad!

Minden ember talpának különböző ívei vannak, de három nagyobb kategóriába sorolhatóak: normál, lúdtalp, és magas.

Egy nagyon egyszerű móddal meg is tudhatod, hogy a tiéd milyen típusú: ha vízbe lépsz, majd egy vastagabb papírra rakod a vizes lábad és csekkolod a lenyomatot ami keletkezik ezáltal. Ha a lenyomat a fele a lábadnak, akkor a te lábad egészséges, rendben van, ha majdnem akkora, mint a lábad normálisan, akkor bizony valószínűleg lúdtalpad van, harmadik esetben pedig a sokkal vékonyabb a lenyomat, mint a lábad, alig látható talpad helye.

Ezektől függ, hogy, hogyan éri a lábad a talajt futás, mozgás közben, és ha bármilyen deformitás tapasztalható, azokat korrigálni kell megfelelő cipővel, esetleg talpbetéttel. Azt javasoljuk, ha rendszeresen mozogsz, vagy szeretnél, látogass el egy ortopéd szakorvoshoz, és ellenőriztesd lábaid!

5. Mindig próbáld ki a cipőt!

Mielőtt bármit veszel, próbáld fel a cipőt zoknival, majd mozogj benne kicsit, guggolgass, próbálgasd a talpát! A kényelem nagyon fontos, és ha így nem érzed magad jól benne, soha nem is fogod, bár tény, hogy idővel a cipő is idomul az ember lábához. MINDIG győződj meg róla, hogy van elég hely a lábadnak, de vigyázz, hogy ne mozogjon benne túlságosan!

Reméljük segítettünk! Ne feledd: a legfontosabb, hogy egy megfelelő cipőre érdemes akár hosszabb ideig is spórolni, és azt sem, hogy nem feltétlenül a legdrágább darabok a legjobbak! Azt vedd, ami a te lábadnak a legjobb, és szakértői vélemények alapján is szuper!

 

Sportcipő vásárlás
Te milyen gyakran cseréled a sportcipődet?

Fotók: pinterest.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta