Ezt nézed:  / 18+ / Kegyetlen módon avatják férfivé és nővé ezeket az embereket

Kegyetlen módon avatják férfivé és nővé ezeket az embereket

A természeti népeknél máig bevett szokás, hogy a férfivé és nővé válást valamilyen különleges – barbárnak tűnő – rituálé kíséri.

Fejre vésett felnőttkor

A Dél-Szudánban és Etiópiában található Nuer törzs Kelet-Afrika legnagyobb etnikai csoportja, így nem nem nehéz megsaccolni, hogy milyen sok fiatal esik át ezen a számunkra durva beavatáson. A törzsnél ugyanis ha valaki férfivé akar válni, el kell viselnie, hogy a kopasz fejét és homlokát vagdossák. Ezek a vágások a férfi életének legfontosabb állomásait jelképezik. A lányok kapnak némi könnyebbséget: esetükben beérik a homlokon ejtett sebekkel, melyek pontokként hegesednek- írja a life.hu.

A férfiasság sikamlós útja

A férfivé válás a Pápua Új-Guinea Etoro törzsben is igen kivételes, a fiatal fiúknak ugyanis a törzs egy idős tagját kell orálisan kielégíteniük, majd az ejakulátumát le kell nyelniük. Ezután válnak férfiakká, ami azt jelenti, meg is nősülhetnek. Az avatáshoz a fiúk választhatják ki a idős partnerüket, ez pedig alapos megfontolást követel, hiszen később annak a rokonai közül választhat magának feleséget, akin az orális kielégítést elvégezte. A törzs úgy tartja, hogy az öregek ondójában egyfajta életerő lakozik, mely szükséges, hogy valakiből igazi férfi váljon. Az Etoro törzsnek mára mindössze 400 tagja van.

Nőiesség kizárva

Egy másik afrikai országban, Kamerunban a lányok felnőtté avatása igencsak embertelen. A mellvasalás lényege, hogy nehéz és forró tárgyakkal – például kalapács, kő – roncsolják szét a mellszöveteket. Ezt kegyetlen szertartást általában a lányok anyja végzi. A gazdagabb családokban sokkal humánusabb módját választják a mellnövekedés megakadályozására: rugalmas anyaggal egyszerűen lekötik azt. A fájdalom mellett a lányoknak a mellvasalás cisztákat, tályogokat, fertőzést, szövetkárosodást és egy vagy mindkét mell elvesztését okozhatja. A lányok ily módon történő nővé avatásának azonban szomorú hagyománya van. Azért csonkítják meg őket, hogy kisebb eséllyel legyenek erőszak áldozatai.

Veréssel válnak nőkké

A Brazíliában fekvő Uaupes területén a fiatal lányok nagyon megszenvednek, hogy nőként tekintsenek rájuk. Amikor elérik a pubertás kort, mezítelen kell a város/falu utcáin sétálniuk, miközben az ott élők addig verik őket, míg el nem ájulnak. Amennyiben túlélik, érdemesek a házasságra.

Körülmetélés

A körülmetélés rengeteg törzs felnőtté avatási rituáléjában megjelenik. Az Afrika déli részén élő Xhosa törzsnél azonban az egyik legmagasabb a komplikációkba belehalt vagy a „műtét” során HIV-vel fertőződött emberek száma a térségben. A 13-16 éves fiúkat 1 hónapra elzárják, fehérre festik a testüket, majd érzéstelenítés nélkül levágják a fittymájukat. Nelson Mandela is átesett ezen a barbár rituálén hiszen ő is xhosa.

„Úgy éreztem, mintha tűz lángolt volna az ereimben. A fájdalom olyan erős volt, hogy az államat a mellkasomba fúrtam, úgy tűnt, sosem hagy alább. Hosszú másodpercekig hang sem jött ki a torkomon, majd egyszerre felkiáltottam: Ndiyindoda! (Férfi vagyok!)”

G.B.

Forrás:life.hu

képek: getty images

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share