Kína, ahol munka közben, szórakozva gyógyulnak az emberek

Rovat

Megosztás

Mindegyikük egyforma, állandóan rizst esznek (néha kutyát és macskát is), mindenki tud kung-fuzni, a nők egytől-egyik alázatosak, mindenki vékony, mindenki matekzseni és elektromos kütyü mániás. Ezek a sztereotípiák terjedtek el a kínaiakról, de mi valójában az igazság? Az Inforádió péntek esti műsorában Panajoth Fehér Dávid, Kínában élő és dolgozó modell Dr. Kiss Róbert Richardnak mesélt tapasztalatairól a titokzatos távol keleti országgal kapcsolatban.

Dávid egy valamit határozottan leszögezett, a kínaiak valóban keményen dolgoznak és valóban a munka határozza meg az életüket. Ennek köszönhető, hogy Kína gazdasága messze megelőzi a többi országét. Olyannyira munkamániások, hogy nemhogy szabadnapjuk nincs, de még betegen is dolgozniuk kell, akár 40 fokos lázzal is. Itt nincs bliccelés, úgy tartják munkában gyorsabban gyógyul az ember ahelyett, hogy otthon depressziózna.

Nemcsak szabadnapot nem engednek meg maguknak, de egy perc késésnek is szó szerint keményen meg kell fizetniük az árát, ugyanis a munkahelyeken ujjlenyomat scannerrel azonosítják az alkalmazottakat. Belépéskor, aki nem érkezik időben komoly levonásokra számíthat a fizetéséből. Ez ijesztően hangzik, de ennek köszönhetően sehol máshol nem tapasztalható munkamorál munkál az itt lakókban, a teljesítményüket megbecsülik, a fizetések magasabbak a fejlődés pedig elképesztő mértékű.

Azért a munka mellett szórakozásra is jut idő Kínában. Az emberek ilyenkor nem fukarkodnak és szinte csakúgy szórják a pénzt, több tízezres pezsgőket vásárolnak és meghívnak mindenkit egy körre. A bulizás mellett shoppingolni is van lehetőségük, mégpedig nem is akárhol, ugyanis itt található a világ legnagyobb plázája. A híres Panda Park a természet szerelmeseinek és az andalgó szerelmespároknak nyújt tökéletes hétvégi programot.

A kínai gasztronómia messze földön híre, ám nem a nálunk kapható kifőzdés fogásokra kell gondolni. Az autentikus kínai ételek igazán csípősek meséli Dávid. Előszeretettel fogyasztják kedvenc levesüket a hot pot-ot, amibe halakat, marhahúst és zöldségeket főznek, ezt pedig akár órákig is eleszegetik. Ez aztán a slow food mozgalom!

A gasztronómia mellett a közlekedés és az egészségügyi ellátás is magas szintű, a megélhetés sokkal olcsóbb, mint Európában. Dávid kiemeli, hogy a kínaiakban különösképpen azt csodája, hogy mindig pozitívak tudnak maradni. Még a legszegényebbek is derűsen tekintenek a jövőre, hisznek a sikerben és ennek köszönhetően sokkal boldogabbak is.

 

Olvass még!

Kína
El tudnád képzelni, hogy külföldön élj és dolgozz hosszú ideig vagy örökre?

Képek: obviousmag, chinetourguide, economist

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta