Koronavírus: mennyire veszélyeztetett a 10-18 éves korosztály?

Rovat

Megosztás

Az interneten rengeteg információt találtok a koronavírussal kapcsolatban, persze nehéz kiszűrni, hogy mi az, ami számotokra fontos, ezért most összeszedtük nektek, hogy mit érdemes tudni róla, és mennyire vagytok veszélyben.

ÉRDEMES TUDNI

A vírus leginkább cseppfertőzéssel terjed: köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre. Fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, az arc, a száj, az orr érintésével bejuthat a szervezetbe. Egyelőre nem ismert, hogy pontosan mennyi ideig marad fertőzőképes a vírus a felületeken, annyi azonban bizonyos, hogy az egyszerű fertőtlenítőszerek elpusztítják.

Jelenleg nincs kezelési módja, gyógyszere. Enyhe esetekben a panaszok csillapítása a cél, súlyos állapotú betegnél az immunrendszert, a légzést, a keringést támogató kezeléseket alkalmaznak.

Nemcsak olyan betegek léteznek, akik tüneteket produkálnak, hanem olyanok is, akik tünetmenetesek.

JÓ HÍR

Francia kutatók szerint enyhefertőzésesetén is kialakul immunitás a szervezetben az új koronavírussal szemben. Kínai kutatók tanulmánya szerint pedig a tünetmentes Covid-19 betegek esetében is kialakul az immunitás, csak jelentősen alacsonyabb szintű lesz, mint azoknál, akik a betegség súlyos változatán esetek át.

ÍGY HAT RÁTOK

A hamburgi Egyetemi Klinika (UKE) tudósai 2436 vizsgált gyermek közül 36 vérében találtak antitesteket – mondta el Ania C. Muntau, a klinika gyermekgyógyászati osztályának igazgatója. Az antitestek jelenléte azt mutatja meg, hogy a tesztelt alany átesett-e már koronavírus-fertőzésen, egyben immunissá vált-e a fertőzésre. A jelenleg is zajló kutatás eddigi eredményei alapján:

a 0-9 évesek korcsoportjában egy százalék volt a pozitív antitesttesztek aránya, míg a 10-18 éveseknél két százalék. Idősebb gyerekeknél gyakrabban találnak az új koronavírus elleni antitesteket, mint kisebbeknél.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) holnapján elérhető tájékoztató szerint az eddigi kutatások arra engednek következtetni, hogy

gyermekeket és tinédzsereket hasonló eséllyel fertőz meg az új koronavírus, mint a többi korosztály tagjait, illetve ők is ugyanúgy terjeszthetik a fertőzést.

Ugyanakkor a meglévő tudományos bizonyítékok alapján úgy tűnik, esetükben kisebb a súlyos megbetegedés veszélye.

Ezzel együtt a fiatalabb generációk számára is javasolt, hogy betartsák az alapvető óvintézkedéseket a járványhelyzetben.

Forrás: koronavirus.gov.hu;  MTI; hazipatika.com

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta