Luxus Afrikában?

Rovat

Megosztás

Tudtad, hogy van olyan afrikai ország, ahol az uralkodó előtt még minden hajadon felvonul, hogy ő kiválaszthassa közülük az ágyasait? Gondoltad volna, hogy Lesothoban trágyából készülnek a házak? Ennek tudatában pedig elhiszed-e, hogy Afrika a jövő kontinense?

Dr. Kiss Róbert Richard turisztikai újságíró Világszám című műsorából kiderült, milyen lehetőségek rejlenek a hatalmas kontinensben.

Ha arról ábrándozol, hogy elutazz valahova, valószínűleg nem valamelyik afrikai országról fantáziálsz. Pedig gyönyörű helyeket lehet felfedezni ezen a hatalmas, még a globalizáció által érintetlen földterületen. A turistákat azonban visszarisztja a sok háború és harc, ami elsősorban Fekete-Afrikát jellemzi, azaz a középső illetve déli területeket, illetve a március óta tomboló ebola járvány is csökkentette a látogatók számát. Remélhetőleg azonban, a járvány megszüntetése után a külföldiek felfedező kedve megnő majd.

http://t-a-h-i-t-i.tumblr.com/post/15200112219/basil-leaves-http-native-roots-tumblr-com

 Kétségtelen, hogy ha valaki arra adja a fejét, hogy belép ezekre a csodás vidékekre, akkor nagy eséllyel le kell mondania az általunk megszokott nyugati kényelemről. Kivéve persze, ha olyan helyre utazik, ahol már luxusszállodák várják. Mert bizony a luxus is hozzá tartozik Afrika egyes részeihez, bár itt még kizárólag a szűk, uralkodói réteg kiváltsága ez, miközben a nép a szó szoros értelmében éhezik. Így lehetséges az is, hogy egy átlagos turista kb. hét helyi lakos éves bérét költi el a nyaralása alatt.

Ahogy hallható volt azonban az InfoRadio Világszám című magazinműsorában Balogh Sándortól, a Magyar Afrika Társaság elnökétől, nem várhatjuk, hogy egy kontinens kétszáz év alatt behozza azt, amit mi ötezer év alatt alakítottunk ki. A teljes műsört itt hallgathatod meg. Vannak olyan területek, mint például az orvostudomány, melyben sok tanulnivalójuk van az ott élőknek, főleg, hogy van, ami nekünk természetes, míg számukra egy hagyomány felrúgását jelentheti. Fontos, hogy ne úgy tekintsünk az itt élőkre, mint elmaradott népekre, hanem úgy, mint más kultúrával, más szokásokkal rendelkező emberekre.

Ne feledjük azt sem, hogy ha olyan iramban kezdődne az ipar fejlődése, mint ahogy az nyugaton zajlik, akkor különösen nagy figyelmet kellene fordítani a pazar növény- és állatvilág védelmére is. Vannak fajok, melyek így is veszélyben vannak a sok vadászat miatt. Ilyen például a második legveszélyesebb afrikai állat, a gepárd. Hogy mi az ő fenyegetettégüknek az oka, arról a vilagszam.hu -n olvashatsz bővebben.

http://vilagszam.hu/cikkek/kihalas-fenyegeti-a-vadon-elo-gepardokat--sok-kart-okoz-az-illegalis-vadkereskedelem.html/7767

Érdekes információ, hogy a régi, de ma már megújított vagy felújítás alatt álló magyar-afrikai kapcsolatoknak köszönhetően kb. negyvenezer afrikai tanult hazánkban, akiknek egy része igen előkelő pozícióban dolgozik otthon. Ugyanebben az időben pedig rengeteg magyar dolgozott kint, például az egyiptomi vasúti hálózat vagy az asszuáni gát építésén. Mi magyarok tehát szívesen látott vendégek vagyunk, nem csak turistaként, hanem gazdasági illetve kereskedelmi partnerként egyaránt. Utóbbira példa, hogy a kontinens több pontján van magyar tulajdonú vagy vezetésű búváriskola, szálloda, utazási iroda, gabonaföld, sőt még pálinkát is főznek itt. Ezen kívül említésre méltóak a Magyar Afrika Társaság által működtetett humanitárius programok, melyeket elsősorban Maliban és Etiópiában folynak. A társaság működéséről itt tudhatsz meg többet.

Ha pedig valaki kíváncsi az afrikai kultúrára, de nincs lehetősége kijutni, úgy hazánkban is könnyen elérheti, hisz rendszeresen vannak afrikai estek, koncertek, táncórák és workshopok.

Szerkesztőségünk legutóbb az Euro-African Playground koncertjét látogatta meg, mely jazz-afro fúziós zenét játszik, igen szerethető formában. Ezen a linken akár bele is hallgathatsz ebbe a különleges, lüktető műfajba.

Fotó: pinterest

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta