Magyarok a marokkói lovasversenyen

Rovat

Megosztás

A marokkói El Jadida városában rendezték meg a Salon du Cheval nemzetközi lovasbemutatóját és lóversenyét. Az eseményről Balogh Sándor, az AHU elnöke beszélt az Indorádió Világszám műsorában.

 

 „Körülbelül egy tucat lovas egy football pálya nagyságú területen elindul a túlsó kapu felöl és vágtában a díszsátrak felé halad, majd előkapja fegyverét a nyeregkápából és a levegőbe lő egy nagyon füstöset, ami hatalmasat szól. Ez jelzi a marokkói lovasjátékok kezdetét.”

– mesélte Balogh Sándor, majd hozzátette, hogy vannak, akik versenyezni is szoktak abban, hogy kik tudják a leggyorsabban előhúzni a fegyverüket, valamint a legjobban egyvonalban tartani a lovakat.

El-Jadida / A település Casablanca városától körülbelül 60-80 kilométerre helyezkedik el a tengerparttól nem messze. Az óceán partján elhelyezkedő üdülővárosban még a királynak is külön palotája van. A gyönyörű várost a turisták és a szörfösök is előszeretettel szokták igénybe venni.
El-Jadida / A település Casablanca városától körülbelül 60-80 kilométerre helyezkedik el a tengerparttól nem messze. Az óceán partján elhelyezkedő üdülővárosban még a királynak is külön palotája van. A gyönyörű várost a turisták és a szörfösök is előszeretettel szokták igénybe venni.

 

Hat év után ismét részt vehettek magyar lovasok is a Salon du Cheval rendezvényén. Hajdúszoboszlóról és a Hortobágyról érkeztek, hogy bemutassák a magyar lovak több száz éves tudását.

„A király külön vásárteret építtetett. Hatalmas, több tíz hektáros területen nagy sátrakat húztak föl, illetve hatalmas kiállító csarnokokat építettetek.”

– mondta az elnök.

Az eseményt, amelyen a király öccse is megjelent, az Egri vár alatt fölvonuló török hadsereg látványához hasonlította Balogh Sándor. Hangulatában pedig hasonlóképp lehet elképzelni, mint egy tűzijáték rendezvényét. Hatalmas puskaropogtatások, rengeteg lovas és lenyűgöző produkciók. Ez jellemzi a Salon du Chevalt.

004
Hagyományosan több évtizede minden évben megtartják a Salon du Chevalt.

 

A versenyt nagyfokú felkészülés előzte meg. A lovakat közel 4 ezer kilométeren át szállították egészen El-Jadida városáig. Balogh Sándor elmondta, hogy mindezt egy Egri Sándor nevezetű úriember kitartása eredményezte, valamint az AHU és a Magyar-Marokkói Üzleti Tanács együttműködése.

 „A magyar lovasok nagyon nagy tetszést arattak, még a király öccse is külön dicséretet mondott a magyar lovasok teljesítményét értékelvé.”

– tette hozzá Balogh Sándor.

A versenyen spanyolok és portugálok is részt vettek. Győzelmet nem hirdetnek. Az igazi elismerés az, ha a következő évi lovas játékokra is meghívást kapnak a versenyzők és a képviselők. Balogh Sándor szerint a következő évben is megjelenhetnek majd a magyarok a versenyen.

 

Hallgasd te is az Inforádió Világszám műsorát az FM 88,1 MHz-es frekvencián Dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével! Péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától. 

Fotók: centreequestre.net, moroccoplanet.com, middleeastmonitor.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta