Meztelenül ütögették egymást faággal

Rovat

Megosztás

Nem egy XXI. századi valóságshow egyik epizódjában történt meg a címbeli jelenet- a verekedés 2000 éve tört ki, de nyomait ma is magunkon viseljük.

No nem csigázunk tovább: az emberek, pontosabban a finnek, egykor így szaunáztak. Miután meztelenre vetkőztek, faággal kezdték ütni egymást, majd lelocsolták a másikat vízzel. Érdekesség még, hogy húst is szárítottak idebent,  és az orvosok itt ápolták a betegeket. Bár a világ azóta sokat változott, a finnek ugyanolyan vadak. Manapság vodkát öntenek a lávakőre, s pár percen belül meg is részegednek tőle. Természetesen meztelenül. A tegnapi Juventus RádioTours adásában többek között a szaunázás kultúrája volt terítéken.

A hőmérséklet átlagosan 100 Celsius fok. 15 percet ajánlott a kabinban tölteni, tudtuk meg Becsei Péter szaunamestertől.

klafs-sauna-during-the-1970-s-archive

A szauna nemcsak a finneknél népszerű: már egész Közép-Euróbában elterjedt, sőt, rengeteg változatát kifejlesztették. Hogy csak párat említsünk: létezik infraszauna, gőzkabin, sókabin, bioszauna és aromaszauna is. Ez utóbbinál virágillat leng a levegőben, illetve  a hőmérséklet nem olyan magas ( maximum 60 Celsius fok). A sókabin a légzésre van jó hatással, a tengerei levegőt idézve, az infraszauna pedig méregteleníti a szervezetet.

Magyarországon egyre több hotel kínálatában szerepel a szauna. Kipróbálhatjuk Sárváron, Egerben, a bikali kastélyban, de Tapolcán is. Igaz, a magyarok azért jóval visszafogottabbak, mint   nyelvrokonaik: törzsük körül mindig ott a törölköző.

(Fotók: funnyordie.com, .klafs.com)

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta