Minden idők legnagyobb hatékonyságát érték el napelemekkel

Rovat

Megosztás

Ausztráliában, pontosabban Sidney-ben sikerült a kutatóknak elérni azt az eredményt, mely több, mint 40%-os eredményt hozott, amely a napfény elektromossággá alakításának valaha jelentett legnagyobb hatékonysága.

A rekord energiát a már forgalomban lévő napkollektorokkal tudták elérni, ami azt jelenti, hogy a nincs szükség új elemek beruházásra, csak a módszer innovációjára, mely azonnal elérhető az ipar számára.

unsw researchers set world record in solar energy efficiency

“Az új eredmények a fókuszált napfényen alapulnak, amihez szükségesek az ausztrál fejlesztésű energiatornyok” – mondta Martin Green professzor, az Új Dél-Walesi Egyetem (UNSW) professzora. Ezeket az energiatornyokat a RayGen Resources cég fejlesztette ki, jelentős támogatást nyújtva a nagy hatékonyságú prototípus megtervezéséhez is.

A prototípus innovációjának nyitja a napfény fókuszálása volt, amit egy optikai sáváteresztő szűrő alkalmazásával valósítottak meg. A berendezéssel hasznosítható az a napfény mennyiség is, ami a jelenlegi napelemek esetében kárba megy, és nagyobb hatékonysággal alakítja elektromossággá, mint arra a napelemek önmagukban valaha is képesek lennének. Ezek a szűrők bizonyos fényhullámhosszakat visszavernek, míg másokat továbbítanak.

A szakértők tervezik, hogy a prototípust kipróbálják majd nagyobb méretben is, ami ha megőrzi a most elért picivel több, mint negyven százalékos hatékonyságot, egy lépéssel közelebb visz a napenergia még versenyképesebbé tételének útján.

 

Foto: http://nlsolarheating.files.wordpress.com/, http://villanylap.hu/

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta