No problem! Sorry mister! – A 7. Járatlan utakon fesztiválon jártunk

Rovat

Megosztás

Hátizsákos utazás? Világutazók? Utazó bloggerek? Te is álmodoztál már róla, hogy útra kelsz? Ők megtették, és most mindent elmesélnek! A 7. Járatlan utakon fesztiválon jártunk! A fesztivál megálmodója Csonka Gábor, azaz Vándorboy, aki már több, mint 150 országban járt, többnyire stoppal. Két nap alatt 45 előadás és 46 tematikus workshop vár a Fáklya Klubba látogatókra!

Vándorboy hetedik alkalommal gyűjtötte össze a különböző utazókat, hogy megosszák velünk élményeiket, tapasztalataikat, módszereiket. A Járatlan utakon fesztivál bepillantást enged a travellerek világába, és talán éppen ez lesz az az esemény, ami megadja neked a végső lökést, hogy végre elindulj arra a régóta tervezgetett útra! Szóval irány a Fáklya Klub, még épp odaérsz, mert a programok november 24-én és 25-én is reggel 9:00-től, este 22:00-ig várnak!

“Az időjárást el kell fogadni, a hegyekkel nem szabad küzdeni, a szelet le kell tudni, a hideget túl kell élni, az esőt meg kell úszni…” (Nagy Tamás)

Szombat délután érkezem a fesztiválra, ahol egészen meghitt a hangulat. Habár az események három szinten, és több teremben zajlanak, olyan érzésem támad, mintha egy népes családba csöppentem volna. Szegről-végről mindenki ismer mindenkit. A világutazók nagy törzse. Tényleg olyanok, mintha valami sajátos, különálló társadalmi réteg lennének. Tudjátok, ahogy a suliban is vannak a cicababák, a menő sportolók, az alterosok, a kívülállók, a stréberek…stb. a világutazók is ilyesféle kaszt. Vannak köztük furának tűnők, vagányak, szexi hipszterek, színesen öltözködő hippi-hangulatú figurák, és még hosszasan sorolhatnám.

fotó: Bocskay Zsolt

Először dr. Kiss Róbert Richárd előadására ülök be, akitől a világ szilvesztereiről hallhatunk színes, vidám előadást, rengeteg izgalmas, humoros sztorival nyakon öntve. Tudtátok például, hogy a japán turisták annyira elszántak, hogy akár be is pelenkázzák magukat, csak hogy ott lehessenek a New York-i szilveszteri ünnepségen, a Times Square-n? (Hogy egyáltalán bejuthasson oda bárki, érdemes előző nap “letáborozni”, és el nem mozdulni a megszerzett helyünkről. Nincs “elszaladok mosdóba”, “hozok egy hotdogot”, mert ha egyszer elmozdultál, többet nem jutsz vissza. Így hát: szendvics, pelenka, szelfi bot, és kész is az elszánt japán turista szilveszterkor a Nagy Almában.)

A Középsuli sorozat megálmodója, Kiss Róbert Richárd már több, mint 170 országban megfordult, ezúttal a következő helyszíneken szerzett szilveszteri élményeiről mesélt nekünk: Acapulco, Venezuela, Ecuador, Rio de Janeiro, Thaiföld, Mauritius, Bali, Dubai és New York. De miért is alakult úgy, hogy a Világszám című rádiós műsor vezetője hagyományt teremtett a külföldön szilveszterezésből?

Azt mondja, az itthoni december 31.-éi rendre rosszul sültek el. Akadt köztük verekedős, ellopott kabát utáni kereséssel töltött, ködben tűzijátékot nem látósos, és egy melegeknek szervezett buli a Fővárosi Nagycirkuszban, amiről csak akkor tudta meg mire is érkezett, mikor belépett barátjával, aki elhívta őt egy izgalmas partyba. Mivel azonban mindig is szeretett utazni, elhatározta, hogy ezentúl az év végét mindig egy újabb országban tölti majd, jobb élmények reményében. Ezekből bőven ki is jutott neki, ugyanis Venezuelában 14 évesek próbálták kirabolni (sikertelenül), Ecuadorban megismerkedett a helyiek különös szokásával, a főnökről – vagy bármely utált személyről – készült bábuk elégetésével, Balin a felejthetetlen helyi táncszínházzal, ázsiai útjai során pedig, a számunkra hihetetlen szabadsággal, ami a “No problem!” és “Sorry mister!” mondatokkal jellemezhető leginkább.

De mi ez a “No problem!” – “Sorry mister!” dolog?! Nos, Ázsiában, de nem csak ott, hanem például Rio de Janeiroban is egészen másképp értelmezik a mit szabad- mit nem kérdéskört, mint mi itt, a fejlett Nyugaton. Ha az egyszeri turista megkérdezi, szabad-e leugrania valahonnan, vagy biztonságban van-e itt vagy ott, csípőből azt a választ kapja: “No problem!”, miután pedig megtörtént a baj, mindenki szabadkozik: “Sorry mister!”.

És a tanulság? A nagy szabadsággal nagy felelősség is jár. Vagyis, ha Ázsiában jársz, figyelj oda, vigyázz nagyon magadra, és az instád folyamatos csekkolása helyett informálódj mindenről! Légy résen! Iszonyú jó kiszabadulni az európai korlátok közül, de iszonyatos figyelmet és tájékozódást is jelent. Összességében, utazni nagy kihívás, de akkora kaland, ami mindent megér!

A képen balról jobbra: Bárány Róbert, Back Réka, Dr. Kiss Róbert Richárd, Bódy Gergő és Vándorboy / fotó: Bocskay Zsolt

*

A következő program egy kerekasztal beszélgetés, amelynek keretében turisztikai műsorok készítőit interjúvolja házigazdánk, Vándorboy. Vendégei Back Réka, a Karc FM szerkesztő műsorvezetője, Bárány Róbert, az Ozone Network-n futó Egyenlítő című műsor szerkesztője-készítője, Bódy Gergő, a Klub Rádió Hátizsák című műsorának műsorvezetője, és Kiss Róbert Richárd, az Info Rádión futó Világszám című utazási műsor szerkesztője-készítője.

Bárány Róbert

Olyan érdekes kérdések merülnek fel, mint mennyire lehetséges környzetkímélő módon utazni, mire Robi azt mondja: lényegében az egész létformánk nagyon szennyező, így talán felesleges is ezen extrán aggódni, Gergő pedig elmesél egy sztorit egyik utazásáról, ahol megtudta a Földön mindig a domináns faj hal ki először, hiszen az válik rugalmatlanná, a körülményekhez legkevésbé alkalmazkodó egyeddé. Nem kell sokat töprengenünk, hogy kitaláljuk, jelenleg az emberiség ez a domináns faj.

A vendégek nagyrészt egyetértenek abban is, hogy a kamera, az állandó, már-már kényszeres fotózás instázás, megosztás “ellopja” az utazás élményét, és ha ők civilben utaznak, akkor igyekeznek azt ezek nélkül tenni. Ugyanakkor kérdés, hogy mi a helyzet az utazó bloggerekkel, vloggerekkel, akik részben-egészben ebből élnek. Nekik kvázi muszáj folyamatosan közvetíteni élményeiket közösségük számára.

Hogy műsoraikkal milyen célt szolgálnak, milyen üzenetet szeretnének közvetíteni hallgatóik, nézőik számára, arra így válaszolnak:

  • Szeretném megmutatni, hogy nem kell félni az utazástól, és a “komfort-nyaralásokon” túl is van élet! Igenis lehet messzebb menni, mint Zakhintos vagy a horvát tengerpart! – Bódy Gergő
  • Sokan nem mernek utazni, vagy nem tehetik meg ilyen vagy olyan okokból. Nekik szeretném elhozni a világot olyan utazók segítségével, akiket megszólaltatok a műsoromban. – Back Réka
  • Hangulatokat szeretnék átadni. Nem akarok megmondani semmit, mert arra vannak nálam sokkal okosabbak is. Csupán szeretném lefesteni adott helyek hangulatát, és ezt megmutatni a nézőknek. – Bárány Róbert
  • Sem focista, sem vadászpilóta nem lettem, viszont amikor 1978-ban, Svájcban felfedeztem, hogy a banánt gyszerűen meg lehet venni, és nem kell érte sorban állni, valahogy rádöbbentem, hogy milyen más a világ, mint amit addig Magyarországon ismertem. Akkor határoztam el, hogy meg akarok ismerni minél több helyet. Szeretem, hogy tudok információkkal szolgálni a világ országairól. – Dr. Kiss Róbert Richárd

Csonka Gábor aka Vándorboy

Csonka Gábor, Vándorboy munkásságáról mind a négyen elismerően szólnak, kiemelik, milyen fontos az a munka, amit Gábor végez a traveller életmódról szóló ismeretterjesztő fesztiválokkal. Vándorboy egyébként azt mondja, szerette volna elérni, hogy a fiatalok kimozduljanak a komfortzónájukból és merjenek elindulni. Ebben szeretne segíteni a Járatlan utakon fesztiválokkal is, ahol tényleg minden aspektusáról hallhattok az utazó életformának! Hogyan ne essetek bankártya lopás áldozatául Balin (NE használjatok bankkártyát, legyen nálatok elég kp!), mire figyeljetek, ha a Közel-Keletre mennétek, hogyan utazzatok nőként a nagyvilágban és így tovább. A kétnapos rendezvény igazán élménydús, aktív kikapcsolódást kínál a vándor-lelkeknek, a kíváncsiskodóknak, a még csak tervezgetős fázisban lévőknek, és persze a traveller közösségnek, akik ha máskor és másutt nem is, két napig itt újra összetalálkozhatnak egymással félúton a nagyvilágban. 

 

*

Képek: pexels.com ; vandorboy.hu ; ozonetv.hu ; Bocskay Zsolt

7. Járatlan utakon fesztivál
Te útnak indulnál a nagyvilágba?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta