Selfie a miniszterrel – Átadták a Római Magyar Akadémia képzőművészeti ösztöndíját

Rovat

Megosztás

Kiderült, kik kapták a Római Magyar Akadémia képzőművészeti ösztöndíját. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át a díjakat az NKA székházában.

A Római Akadémia a Balassi Intézet tudományos-kutató intézete Rómában. Először 2014-ben kaptak lehetőséget arra művészek az NKA miniszteri keretének terhére, hogy az olasz fővárosban található galériákkal, múzeumokkal a helyszínen szakmai kapcsolatot teremtsenek, és behatóbban megismerkedhessenek az inspiráló itáliai művészettel.

Az ösztöndíjak odaítéléséről szakmai kuratórium döntött, amelynek tagjai: Molnár Antal, a Római Magyar Akadémia igazgatója, Sulyok Miklós, Molnár Mária, Francesca Pietracci művészettörténész, Giovanna Martinelli és Lovas Ilona képzőművész, és Révész Mária miniszteri megbízott.

Balog Zoltán beszédében elmondta, hogy a 1927-ben, a Collegium Hungaricum megalapításával nyílt arra lehetőség először, hogy magyar ösztöndíjasokat fogadjanak Rómában. A hagyományt a jelenlegi kormányzat 2014-ben folytatta, akkor adták át először a Római Magyar Akadémia díját. Balog fontosnak tartja, hogy Rómában olyan tudást, tapasztalatot szerezhetnek a művészek, hogy hazájukról, önmagukról a nagyvilág számára is érthető képzőművészeti nyelven tudnak majd megnyilvánulni.

Az idei díjazottak: Ágoston Lóránt, Budaházi Tibor, Czene Márta Erzsébet, Kroó Anita és Varga Rita festőművész, Gyenes Zsolt Gábor és Süli-Zakar Szabolcs médiaművész és Oláh Katalin szobrászművész.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a 200. részbe!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta