Ezt nézed:  / Hírek / Utazás / Sokasodj, változz, az erős éljen, a gyenge pusztuljon!

Sokasodj, változz, az erős éljen, a gyenge pusztuljon!

Charles Darwin a címben leírtak szerint fogalmazta meg egy általános törvényét az élővilágra vonatkozóan, melyet A fajok eredete című művében is leírt. Az evolúció atyja, kinek a tudomány rengeteget köszönhet, ma lenne 206 éves, ezért szeretnénk megemlékezni róla.

Darwin már gyermekkorában is kagylókat, ásványokat, pecséteket és pénzérméket gyűjtött. Érdeklődött a természet iránt, hosszasan sétálgatott a természetben, növényeket gyűjtött, vagy édesapja könyvtárában könyveket olvasott. Edinburghban kezdte meg az orvosi egyetemet, de hamar rájött, hogy nem ez az irány az, ami őt valóban érdekli. Természetrajz szakon folytatta tanulmányait, geológia előadásokat hallgatott. Később édesapja unszolására elkezdett teológiát is tanulni, nehogy tisztességes állás nélkül maradjon.

Akkor kezdte el valóban azt csinálni, amire mindig is vágyott, amikor a HMS Beagle természetbúváraként kezdett kutatásokat folytatni a Föld és az élővilág mélyebb megismerésének igényével. Hajóval utazott, mely hajóút öt éven át tartott. Az út során eljutott többek között a Zöldfoki-szigetekre, Brazíliába, Tűzföldre, Patagóniába, Dél-Amerika nyugati partjára, a Galapagos- szigetekre, Tahitire, Új-Zélandra, Ausztrália több városába és Fokvárosba. Hazatérésekor hatalmas örömmel fogadták Angilában. Az utazása alatti megfigyelései inspirálták A fajok eredete című tanulmányának megírására, mely a végleges formáját több, mint egy évtizednyi munka után érte el. A teljes mű 1859. november 24-én jelent meg először nyomtatásban, John Murray kiadásában, A fajok természetes kiválasztással való eredete, avagy a sikeres fajok fennmaradása a létért folyó küzdelemben címmel.

Sokasodj, változz, az erős éljen, a gyenge pusztuljon!
Darwin szerint miért olyan hosszú a zsiráfok nyaka?

Az evolúciós elmélet 

A természetben az élőlények egymással versengenek a fennmaradásért, és a természetes kiválasztódás útján mindig a legrátermettebb egyedek örökítik tovább a génjeiket, a fajok pedig ezáltal egyre tökéletesebben adaptálódnak, azaz alkalmazkodnak környezetükhöz. Az elmélet szerint a mai fajok így alakultak ki az egysejtűektől kezdve, egészen az emberig.

Tudtad-e?

1. Darwin és Abraham Lincoln egy napon születtek (1809. február 12.)

abe_charles

2. Darwin nem bírta elviselni a vér látványát

Eredetileg orvosi egyetemre szánták a szülei, de a második évben a XIX. századra jellemző műtéti eljárások megerősítették abban, hogy ez az irány nem neki való. (Abban az időben még érzéstelenítő nélkül műtöttek)

3. Az első unokatestvérét vette feleségül

Abban a korban elfogadott volt, ha valaki a rokonát veszi nőül. Darwin is így tett, és feleségül vette Emma Wedgwoodot.

4. Szeretett egzotikus állatokat enni

Nem csak megfigyelni szerette az állatokat, hanem szívesen meg is kóstolta őket. A bagolyhúst viszont nem szerette, hánynia kellett tőle.

5. Darwin A fajok eredete című művében még nem használta az „evolúció” szót, csak 1871-ben megjelent Az ember származása és a nemi kiválasztás című könyvben.

6. Francis Galton angol antropológus, Charles Darwin unokatestvére dolgozta ki az ujjlenyomat általi személyazonosítás módszerét.

7. Szeretett backgamonozni

Minden este nyolc és fél kilenc között két játszmát nyomtak le a feleségével. Miért ugyanakkor? Mert Darwin minden egyes napja szigorú napirend alapján zajlott.

Filmajánló

2009-ben, Darwin születésének 200. évfordulója, és nem utolsó sorban a legjelentősebb műve megjelenésének 150. évfordulója alkalmából jelent meg a Teremtés című film, melyben Paul Bettany és Jennyfer Conelly játszák Darwint és Emmát. A film Darwin életének azt az időszakát mutatják be, amelyben lánya hosszas szenvedésével, majd elvesztésével, saját betegségével és a A fajok eredete megírásának gyötrelmeivel kell szembenéznie.

Az Egyesült Államokban nem akarták bemutatni eleinte a filmet, mert ott az embereknek körülbelül a hatvan százaléka nem az evolúcióban hisz, hanem a Biblia szerinti értelmezésben, mely szerint nem az egyedfejlődés hozta létre az embert, hanem Isten, aki megteremtette a saját képmására Ádámot, majd Évát. Érdekes ellenkezés volt a filmmel szemben, mert a Teremtés egyébként nem választ oldalt. Szerintem mindenképp érdemes megnézni, én már háromszor láttam, annyira szeretem! 🙂

 

 

Foto: media.snl.no, rhodiadrive.com, funny-pics.co, truthbook.com,

i00.i.aliimg.com,brainpickings.org, cdn.clearancejobs.com, galapagosexpeditions.com

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share