Van, aki szerint a sör büdös és undorító, és van, aki szerint nagyon finom. De mit lehet tenni? Nagyon különbözőek vagyunk. Egy új irány van kialakulóban az utóbbi néhány évben, ami arra törekszik, hogy a sörivás igényes legyen.
Egyszerűen csak kézműves söröknek hívják, ami tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom. A hazai kisüzemi főzdéket jellemzik így, akik az igényességre, valamint az itthoni sörkultúra létrehozását hivatottak visszaállítani. Kis mennyiségben állítanak elő söröket, amiknek legfontosabb tulajdonságuk az, hogy minőségiek. Mind alapanyagban, mind a készítés folyamatában.
Már-már képesek művészi szintre emelni a sörivást, aminek lényege nem a mennyiség, hanem a minőség. A borhoz lehetne leginkább hasonlítani a felfogást, ugyanis egy jó bor remek kiegészítője lehet egy étkezésnek. Ez szintén igaz a sörre is, csak meg kell találni a megfelelőt hozzá.
Az összetevők csak természetes alapanyagokból állnak és nem tartalmaznak semmilyen mesterséges anyagot, ami a dobozos sörök esetében nem igaz. Itt a hangsúly elsődlegesen a minőségen van, aminek sajnos az ár látja kárát. A kézműves sörök ugyanis drágábbak, mint egy átlagos sör. Minimum duplája, de akár ötszöröse is lehet egy dobozos sörnek.
Az elmúlt néhány évben lendült fel ennek igazán a piaca, és már az ország több pontján is találkozhatunk olyan üzletekkel, amik kifejezetten a kézműves sörökre specializálódtak. A legtöbb Budapesten van, de már vidéken is kialakulóban vannak. Egyre nagyobb kereslet lesz az igényes sörfogyasztásra, aminek lényege a minőség, nem pedig a mennyiség.