Szerelmesek a Világban

Rovat

Megosztás

A Valentin napnak jóformán az egész világban nagy jelentőséget szentelnek. A nagy múltra visszatekintő ünnepet rengeteg hagyomány övezi, ma már azonban a régi tradíciók helyett inkább hatalmas bulikkal koronázzák meg a szerelmesek napját. Azt, hogy miként ünnepelnek a különböző országokban, Dr. Kiss Róbert Richard mesélte el a hallgatóknak az Inforádió Világszám műsorában.

A legnagyobb népszerűségnek talán Amerika örvend, ha Valentin napról van szó. Olyannyira, hogy ők még a határon túlra, sok más országokban is meghonosították ezt a szokást.

Angliában régebben az első, de velük ellentétes személyt, akivel összetalálkoztak az utcán Valentine-nak szólították majd megajándékozták, elkérték a nevét és a címét, hogy tarthassák az illetővel a kapcsolatot.

Az Angliától nem is olyan távolra eső Franciaországban, olykor még Valentin nap nélkül is megtartják szokásaikat. – Mondta a műsorvezető utalva a franciák mentalitására, ugyanis korábban ez a nap a Szabadosság napja volt a nők számára, amelyen elfogadottabb volt, ha a feleség megcsalta a férjét. – Persze tudjuk, nem kell mindenkit egy kalap alá venni.

Japánban is kifejezetten érdekes hagyományai vannak ennek az ünnepnapnak, ugyanis ők két alkalommal is megrendezik ezt az eseményt. Egyszer február 14-én, amikor is a nők csokoládéval ajándékozzák meg a férfiakat. Máskor pedig március 14-én, de ekkor már a férfiak lepik meg a kedvesüket fehér csokoládéval. Egyébként minden csokoládénak más-más jelentősége van. Annak, akitől például valaki jóval többet szeretne, komolyabb csokoládét ad az illető, sőt, akár saját készítő édességről is lehet szó.

Dél-Koreában is hasonló szokások vannak, mint Japánban, azzal a különbséggel, hogy náluk április 14-én azok, akik nem kaptak ajándékot, fekete tésztát rendelnek, majd megsirathatják magukat. Náluk azonban több Valentin naphoz hason ünnep is van, ilyen az Ölelés-, a Rózsák- és a Csók napja is.

Az északi országokban, Lettország és Litvániában matricákat ragasztanak annak a ruhájára, akit kedvelnek.

55afa22ff1c80bb4097cb1349324a8fc1320719438_gallery_gallery_1412759012

Dániában, Svédországban és Norvégiában leginkább az a jellemző, hogy étterme viszik el a szerelmüket, ahol viszont mindenképpen be kell vallaniuk, ha komolyabb szándékaik vannak a kapcsolatukat illetően.

Finnországban pedig a Barátság napját tartják meg ekkor, és apró kártyákkal okoznak örömöt egymásnak.

A február 14-ét Szlovéniában a természeti ébredést ünneplik, míg magát A Valentin napot március 12-én.

A németeknél Nürnbergben 1950-ben tartották az első Valentin napi bált, azóta van ennek ekkora hagyománya, így ők leginkább a bálokról híresültek el ezen a napon.

Az amerikai hatás elérte Brazíliát is, de ott június 12-én adnak még nagyobb viszonzást szeretetüknek.

Az olasz szokások talán már az egész világban elhíresültek. Ezen a napon lakattal szimbolizálják a szerelmüket a párok. A kulcsra zárt lakatot vagy a hídra zárják, vagy pedig a vízbe hajítják.

Romániában február 24-e a szerelmesek napja. Azokon a területeken, ahol maradt még hó, a lányok összegyűjtenek abból egy keveset, majd lábasba öntve megfürdőnek abban, azt tartván ezzel, hogy az jót tesz a szépségüknek.

Szaúd-Arábiában azonban a Valentin nap be van tiltva.

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,157RajongóLike
177,760KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta