Te veszélyeztetett vagy?

Rovat

Megosztás

A Rákellenes Világnap kapcsán folytatjuk az ismeretterjesztést – egy rövid lista az inkább nőket, illetve férfiakat veszélyeztető rákfajtákról.

Évente 4,6 millió férfi hal meg rákban világszerte, míg a nők esetében ez a szám 3,5 millió.

Nőkre veszélyes rákfajták

woman-565127_640

A statisztikák azt mutatják, hogy bár a nők többet törődnek az egészségükkel, az országos szinten szervezett szűrővizsgálatok mégis kihasználatlanok.

A nőknél a rákos megbetegedések listáját az emlődaganatok vezetik: minden ötödik rákos megbetegedés mellrák. A sorrend ezt követően: méhnyakrák, méhtestrák, petefészekrák, tüdőrák, illetve a vastag- és végbélrák.

Férfiakat veszélyeztető rákfajták

face-550818_640

A férfiakra jellemzően veszélyes rákfajta a prosztatarák, ami elsősorban az idősebb férfiak betegsége.

A hererák ritka daganatféleség: a férfiakban előforduló rákoknak alig 1%-át képezi. Ugyanakkor a fiatal – 20-25 éves korosztályba tartozó – férfiakban az összes rákféleség közül a hererák a leggyakrabban előforduló daganat.

A férfiaknál gyakrabban diagnosztizálnak húgyhólyag-, máj-, tüdő- és nyelőcsőrákot.

Zlatzky Anna, transzperszonális pszichológus véleménye

“A rákos megbetegedések számának növekedése nem csupán ez egészségtelen életmódunk következménye. Az emberek érzelmi analfabétákká váltak a modern korban. A mai világban nehézzé vált feldolgozni, kimutatni az érzelmeinket: mindig mosolyognunk kell, mindig keménynek és tettre késznek kell lennünk, pedig a problémák száma nem csökkent, a rohanó életmóddal inkább növekedett, a nehézségek pedig más formát öltöttek.”

Férfi és nő: mi a különbség?

“A férfiaknak és a nőknek eltérő érzelmi konfliktusaik vannak. A nőknél például az emlőrák tipikusan egy táplálási konfliktus; a nő úgy érzi, hogy nem képes tovább táplálni gyermekeit, szerelmét, környezetét. A férfiaknál jellemző prosztatarák azt jelezheti, hogy a férfi már nem eléggé férfi; nem képes megtestesíteni a férfias viselkedést.”

Mit lehet tenni?

“Oda kell figyelnünk arra, hogy az egészséges életmód mellett a mentális egészségünket sem hanyagolhatjuk el. Ha problémáink vannak, nem szabad azokat elfojtanunk. Ne féljünk segítséget kérni! A problémákat meg kell beszélni, a fájdalmakat ki kell adnunk magunkból. Meg kell tanulnunk kezelni az érzelmi csapásokat, mert a helyesen feldolgozott érzelmi traumák helyes gondolatokat szülnek, a helyes gondolatok pedig helyes tettekre sarkallnak.”

Ezen kívül mire figyelj oda? Mit egyél, hogy megelőzd a rákot? Olvassátok el itt.

Képek: pixabay.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta