Ezt nézed:  / Utazás / Több, mint 170 éves szervezeti kultúra – A szombathelyi TIT vár programjaival

Több, mint 170 éves szervezeti kultúra – A szombathelyi TIT vár programjaival

Korábbi cikkünkben már olvashattatok Dr. Kiss Róbert Richard ugandai előadásáról, amelyet a szombathelyi TIT épületében tartott a Hölgyklub meghívásának köszönhetően, de hogy mit is rejt önmagában a TIT, arról Simon Zoltán Péter igazgatót kérdeztük N. Dávid kollégámmal.

A TIT (Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület) elődje nem más volt, mint az 1841-ben megalapított Természettudományi Társulat, melynek alapításában Bugát Pál is részt vett.

„Aztán ez persze ezer szálon át alakult.”

– fogalmazott ekképpen az igazgató, majd a rengeteg történelmi évszám, esemény és változást követően eljutottunk 1990-ig, ugyanis ebben az évbe vált megyei szervezetként önállóvá a TIT. Felvették a mai nevüket, majd elkezdték építgetni a szervezetük életét.

„Valószínűleg a körülöttük lévő világ változott meg olyan mértékben, hogy az emberek alapvetően ki vannak éhezve a jóra. […] Azt tapasztaljuk, hogyha ezt megfelelő emberi kommunikációval jelenítjük meg, akkor hihetetlenül érzékenyek rá és nagyon jók a visszajelzések.”

– mesélte Simon Zoltán a sokszínű programsorozataikról és elmondta, hogy a szervezet minél több lehetőséget szeretne biztosítani az érdeklődőknek.

Foter

A TIT épülete a szombathelyi Főtér közelében található.

 

A fiatalokat eleinte nehezen érték el, de miután kialakították a kapcsolatot a kollégiumokkal, megnyílt a kapu előttük. Az igazgató elmondása szerint azóta tucatnyi érdeklődő érkezik hozzájuk. Sőt, a Weöres Sándor Színház előadásaitól kezdve, a biciklitúra élménybeszámolókig szinte minden programra iránt érdeklődnek.

„Sok esetben már kiszorulunk az épületből, mert például, a német előadásaikra, olyan létszámban jönnek el, hogy vagy meg kell ismételni, vagy klasszikusan akkora terem kell, amikorra csak létezik és beülnek 2-3 százan.”

– folytatta Simon Zoltán.

Tavaly hosszú idő után lett egy csillagászati akadémikusuk is, László, akinek előadásán szintén szép számban jelentek meg.

„Tartott egy olyan előadást a csillagászatról, hogy még a csilláron is lógtak. Legalább 300-an voltak az előadásán.”

– mondta az igazgató. Hasonló programsorozataik mellett a felsőoktatás népszerűsítésében is részt vesznek.

A hitelesség számukra rendkívül fontos, ahogyan az is, hogy odafigyeljenek az emberek igényeire. Természetesen olykor egészen kiszámíthatatlan, hogy mely előadásaik lesznek népszerűek, de elutasításba nem sokszor van részük, pozitív visszacsatolásban annál inkább.

Tehát, ha esetleg Szombathelyen jártok, érdemes lehet a TIT programjairól értesülni.

 

Fotók: egykor.hu, fullstartv.com

Videó: YouTube, djkovee csatornája

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share